Три варианта за компенсации при нереализирана почивка

18:12, 01 апр 20 25 3135 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Ако извънредното положение бъде удължено до 13 май, до 13 юни няма да могат да се възстановяват суми, които са предплатени за нереализирани почивки, обясни в ефира на bTV министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя поясни, че в тези случаи има три опции - фиксирано алтернативно пътуване, ваучери до 24 месеца и възможност за възстановяване на сумата.

Апелирам към всички потребители да приемат възможността да бъде издаван ваучер до 24 месеца, който да отговаря на това, което са платили“, призова Николина Ангелкова. „На потребителите трябва да бъде гарантирана, че ако през тези 24 месеца туроператорът изпадне в неплатежоспособност, възможност да претендират сумата да им бъде възстановена“, допълни министърът.

КНСБ изчисли колко от фирмите пускат работниците в платен отпуск

Проучванията към момента сочат, че повечето компании в сектора очакват загуби между 50 и 100%. Повечето от тях предвиждат да съкратят персонала или да го изпратят в неплатен или платен годишен отпуск.

Първо се предлага платен отпуск, след това неплатен, а накрая се минава към варианта съкращения. Само до 10% за момента не предвиждат съкращаване на персонала“, поясни Ангелкова.

Чака се информация от Европейската комисия дали ще бъде одобрена по оперативна програма възможността за подпомагане до 50 000 лева на микро, малки и средни предприятия при определени условия, за да се окаже допълнителна помощ на сектора.

Министерството на туризма предвижда и кризисна рекламна стратегия, но основно се разчита на българските туристи. Затова и се обмисля само за тях това лято шезлонгите и чадърите на плажа да са безплатни.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама