Северна Корея спусна завесата и за коронавируса

12:57, 02 апр 20 25 2506 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Северна Корея все още не е регистрирала случай на заразен с коронавирус, твърди високопоставен здравен служител в Пхенян, въпреки нарастващия в чужбина скептицизъм, пише АФП, предава БГНЕС. 

Китайската промишленост възстанови 98,6% от производството

Държавата бързо затвори границите си през януари и наложи строги ограничителни мерки, след като вирусът беше открит за първи път в съседен Китай. Мьонг Су – ръководител на щаба за борба с епидемията, заяви, че усилията са били напълно успешни. „Досега нито един човек у нас не е заразен с новия коронавирус“, категоричен е той.

Пхенян е предприел превантивни и научни мерки като проверка и карантина за всички, влизащи в страната, цялостна дезинфекция на всички стоки, затваряне на границите и преустановяване на морските и въздушни превози.

По данни на Световната здравна организация, в света има около 1 милион заразени с новия вид коронавирус, като почти във всяка държава са докладвани положителни случаи. Според експерти, Северна Корея е особено уязвима към коронавируса заради слабо развитата система на здравно обслужване, а избягали от страната севернокорейци обвиниха Пхенян в прикриване на епидемията.

Снимка, публикувана от официалната централна информационна агенция на Северна Корея/ снимка: БГНЕС

Главният военен командир на САЩ в Южна Корея генерал Робърт Абрамс заяви, че „с голяма вероятност“ миналия месец в Северна Корея са потвърдени случаи на заразяване с коронавирус. Президентът на САЩ Доналд Тръмп също заяви, че Северна Корея „преминава през нещо“ и в лично писмо до севернокорейския лидер Ким Чен Ун предложи „сътрудничество в борбата с епидемията“.

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети

Пхенян, който е обект на множество международни санкции заради своите ядрени и балистични ракетни програми, потърси помощ във връзка с коронавируса. През февруари Министерството на външните работи на Русия заяви, че по искане на Пхенян изпраща 1 500 комплекта за диагностично изследване на коронавирус „поради постоянния риск от новия COVID-19“.

ООН предостави на организации като Лекари без граници и УНИЦЕФ комплекти маски за лице, предпазни средства и дезинфектанти, но няма информация дали те са били предадени в Северна Корея. Световната здравна организация планира да похарчи 900 000 долара в подкрепа на дейностите за борба срещу коронавирус в Пхенян, сочат данни, публикувани на уебсайта на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама