Кризата ражда съгласие: Столичните общинари в консенсус за икономическите мерки

20:02, 02 апр 20 / София 25 3315 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Има консенсус за важните мерки, които Столична община изработи за най-засегнатите сектори от икономиката на града. Това обясниха общинските съветници Димитър Вучев от ГЕРБ и Иван Таков от БСП.

Местните данъци и такси за месец март са намалели с 19 млн. лева. Над 6 млн. лева са загубите за месеца за транспортните дружества – „Метрополитен“ и Автотранспорт.

Фандъкова предлага актуализация на бюджета на Столична община

Иван Таков информира, че в рамките на четири дни работните групи са се обединили около един пакет от 39 мерки, сред които: бюджет на Столичната община, човешкия ресурс, общинската собственост и търговските дружества, осигуряване на социални и образователни дейности. Той е категоричен, че подкрепата на мярката за общинското здравеопазване е изключително важна. "Да се мисли за безлихвени заеми за болниците и ДКЦ-та, защото на някои места приходите са спаднали от 40 до 80%, което поставя под въпрос заплатите на лекарите. Кризата ражда съгласие, обединихме се около мерките и се надявам, че на следващото заседание докладът ще бъде факт", каза още той.

Групата на БСП в СОС предложи пакет от 19 антикризисни мерки

Общинският съветник от ГЕРБ заяви, че най-важното в момента е да излезем от ситуацията с минимални щети. Относно гаранционния фонд за малките и средните предприятия Димитър Вучев обясни, че през годините той е подкрепил над 700 компании в Столична община. Във фонда е заложен 1 милион, който ще се използва за гарантиране на заеми на предприятията.

„До този момент фондът функционираше на 50% гаранция. Сега е увеличен в подкрепа на малките и средните фирми, които са доста засегнати“, отбеляза Димитър Вучев. Той подчерта, че заложените мерки целят да помогнат на всички нуждаещи се групи с ясното съзнание, че това не трябва да "счупи бюджета".

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама