София – 143 години столица на България

10:12, 03 апр 22 / София 25 5794 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

София чества 143 години като столица на България. 

София е избрана за столица на Княжество България на 3 април 1879 г. от Учредителното събрание. На масата сядат държавници и интелектуалци. Поставена е ключова цел – да се вземе решение къде ще е сърцевината на Княжество България.

Изборът не е бил лесен. София е имала по-скоро един провинциален селски вид и в това отношение много по-добър облик са имали градове като Свищов, Русе, Пловдив, Велико Търново - разбира се, старата средновековна столица също са били претенденти да станат столица. Но това, което се говори на събранието, е, че София има изключително благоприятното местоположение.

Градът се намира в обширно поле, което осигурява удобен терен за разширение. Близо до София се намира каменовъглената мина Перник, която веднага след Освобождението започва да доставя лесно и бързо въглища за индустрията, транспорта и отоплението.

 

Снимка: CanStockPhoto 

През 1879 г. е изготвен първият градоустройствен план на града. Той преобразява силуета и оформя в голяма степен облика на днешния център.

За изграждането на новата столица са привлечени едни от най-видните архитекти и строители за времето си. Идеята София да остане столица е на проф. Марин Дринов. Според него предимствата на града са няколко - намира се в центъра на българските земи и заема важно стратегическо положение, лежи на най-важния път на Балканския полуостров, който свързва Европа с Азия.

„Хора и улици“: Когато София се премести в Боровец...

В своето многовековно развитие София винаги играе важна роля в историята на българските земи като средищен център, естествено кръстовище на пътищата свързващи Изтока със Запада, както и страните на север от България с тези на юг от нея. Неповторим град, който расте, но не старее и има повече от 7 000-годишна история. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама