Георги Господинов издава нов роман въпреки кризата

12:48, 03 апр 20 / Култура 25 5226 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Писателят Георги Господинов съобщи във Facebook, че е завършил новия си роман. „Романът, който писах последните години, е завършен. За мен беше утеха и убежище, дано е така и за тези, които ще го прочетат. Представях си как ще излизам бавно от него и ще се шляя безцелно из улиците. Не стана така. Отказаното бъдеще, което той описва, напусна страниците му. Светът е затворил. Но спрат ли да излизат книги в такова време, значи сме предали тихо и този дом. А не ми се иска“, коментира той.

Георги Господинов пред ТОПНОВИНИ: За тъга се пише с много смелост, разказвайки личната си история

Докато пишех, ме занимаваше кога и как идва онзи момент, в който всичко се преобръща. Изведнъж, както ни се струва, светът се събужда на 1 септември 1939, „объркан и несигурен“. Или в лятото на 1968-а, или в ранната пролет на... Усещането, че нещо във въздуха вече не е същото, нещо се е сменило завинаги. И нищо не можеш да направиш. По особен начин романът се оказа свързан с това, което идва сега“, посочи Господинов.

Знам, че няма по-неподходящо време за излизането на една книга. Дни, в които не можеш просто да излезеш до книжарницата следобед. Дни, в които самите книжарници и издателства имат нужда от подкрепа. Дни на извънредно положение. Но пък всяка книга е извънредно време и извънредно положение сама по себе си. Не иска разрешение, не си търси времето, написана е. Романът идва по спешност със запалени светлини и пуснати сирени, казва Гаустин. Но неговата е лесна, защото сменя времената, както си иска“, заяви писателят, като обясни, че на 29 февруари е затворил ръкописа.

„Физика на тъгата” влезе в краткия списък за Оскарите

Трудно е да кажем кога точно ще се появи в един свят, който непрекъснато се отменя. Но е тръгнал и идва, рискът е поет. В Жанет 45, разбира се. Предварително благодаря на всички, които ще стоят някой следобед във времеубежището на тази книга. Здраве, кураж и обич“, завършва той.

Новината за завършения роман на Георги Господинов предизвика емоционална вълна от одобрение сред феновете му. Те са категорични, че именно сега е най-подходящото време за издаването на книгата. А от своя страна, писателят Захари Карабашлиев написа: "Удовлетворение и здраве пожелавам, Георги! А иначе... има време за всичко под небето. Нищо повече от време сега:)".

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама