Сключиха договора за изтребителите F-16

14:26, 03 апр 20 25 1991 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министерството на отбраната на САЩ обяви споразумение на стойност 512 милиона долара с американската компания „Локхийд Мартин“ (Lockheed Martin) за производство на изтребители F-16 Блок 70 за Република България, съобщава Дифенс Блог, цитиран от БГНЕС.

Президентът: Модернизацията на Въоръжените сили не се изчерпва с еднократното купуване на техника и въоръжение

Този договор предвижда производството на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета), които да заменят стареещия флот на българските МиГ-29. Съобщава се, че производството ще бъде извършено във Форт Уърт, Тексас, и Грийнвил, Южна Каролина, и се очаква да приключи до 31 януари 2027 г.

Дългогодишната мечта на ВВС се случи най-накрая“, цитира медията заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов през юли 2019 г. „Това ни поставя на равна основа с нашите партньори в НАТО. Нашите ВВС ще имат увереността, че разполагат с нещо толкова съвременно и актуално като нашите колеги".

Румънският парламент одобри покупката на пет изтребителя F-16

Обширният пакет F-16 Блок 70 за България включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника за всички оперативни нужди. Това означава, че България няма да се нуждае от придобиване на каквито и да е артикули като въоръжение по отделни договори с трети страни или да търси разрешения или лицензи от правителства за интегриране и използване на оръжия, което създава допълнителни разходи и несигурност. Според американският сайт Джейнс Дифенс поръчката за производство не включва двигатели и е част от общия пакет за доставка и поддръжка на F-16 за България, който е оценен на приблизително 1,3 милиарда щатски долара.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама