КНСБ: Стоки от жизнена необходимост драстично поскъпват

14:45, 03 апр 20 25 2205 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Наред с нарастването на безработицата и намаляването на доходите, сме свидетели и на плавно, но при някои стоки драстично нарастване на цените. При това, стоки от жизнена необходимост, които традиционно присъстват на българската трапезата, съобщават от КНСБ.

От синдиката са направили проучване за изменението на цените на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки, препоръчителни за опазване на здравето и живота. Целта на експресното изследване е да представи ценовата динамика в периода преди и в началото на епидемичната криза.

Ангел Джамбазки и TOPNOVINI.BG започват инициатива за подпомагане на българското производство

Изследването не е представително. Подборът на наблюдаваните търговски обекти на областно ниво е на случаен принцип. Регистрира се най-ниската и най-високата цена от една и съща стокова позиция за фиксирания период на наблюдение. Период на провеждане 1 март – 1 април, като обхватът на извадката включва 26 областни центрове.

Така за периода най-много са поскъпнали картофите - с 26.1%, чесънът - с 45.4%, зелето – с 15.3%, морковите – с 14.3%, лукът – с 13.9%. 

Цената на джинджифила е скочила със 100.8%, като увеличението на цената е повече от 2 пъти, след като през първия ден на март средната цена е около 7.5 лв. и достига 15 лв. към настоящия момент. Цената на едро по тържищата и борсите също се задържа на високи нива - около 14-17 лв., и това е причината малките търговски обекти да свиват количеството на изкупуване. Джижифилът става една от дефицитните стоки или бързо оборотни.

От 26 областни градове в 12 от тях, средната цена на джиндифила е нараствала над 2 пъти - Габрово и Благоевград с +240%, София с +245%, Шумен с +221%.

Наблюдава се леко намаление при цените на доматите и краставиците с около 3.9% и 6.8%. Тези стоки не са характерни за сезона и нямат силно потребление. През този период слабият спад на цените е в параметрите си, но техните абсолютни стойности се задържат на високи нива.

Ръст на цените се наблюдава и при плодовете. Най-търсения плод за укрепване на имунната система по време на епидемична криза – лимона се оказва все по-трудно достижим за нискодоходните домакинства. Средното нарастване е с 43.6% през наблюдавания период. В някои области се очертава драстично по-високо увеличението, като в Търговище, Добрич цената достига до 5-5.50 лв., при 2,50-3 лв. в началото на март.

Има спад в търсенето на хранителни стоки

При останалите хранителни стоки се наблюдава леки колебания нагоре и задържане на цените при някои от тях. Очертава се нарастване на цените на свинското месо с 5.2%, като този процес се очаква да продължи и следващите месеци, след като основният внос на свинско месо е от Испания, а българските производители задоволяват едва 40% от потреблението. Забележимо е нарастването на цените на слънчогледовото олио с 4.2%, отчитат от КНСБ.

Възходящ тренд се отчита и при наблюдаваните нехранителни стоки, които в този момент са с повишено потребление, с оглед спазване на противоепидемичните правила. Цената на антибактериалния гел нараства над 2 пъти, при това достига средна цена от 44 лв. при 18 лв. от началото на кризата. Цената на белината достига ръст от 2.8%, мокри кърпи с 11.1%.

През изминалата година средногодишната инфлация на групата на хранителните стоки достигна 5.1% и значително надхвърля средните нива за страната от 3.1%. Зеленчуците нарастват през 2019 г. с 12.5%, месо и месни продукти с 6.1%, при това този тренд продължава и през първите месеци на 2020 г., отчита още проучването на синдиката. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама