Акцент на деня: Мъжки времена

17:30, 03 апр 20 / Политика 25 4386 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

"Едно е да ти се иска! Друго е да можеш! А трето и четвърто е да го направиш." Този цитат като че ли най-точно описва ситуацията, в която се намират първите мъже в държавата.

В условията на тежката криза, предизвикана от новия коронавирус, в тези смутни мъжки времена, на президент и премиер им трябваха не повече от 10 дни, за да забравят призивите за единство в битката с невидимия враг и отново да заемат позиция един срещу друг. Изглежда Румен Радев и Бойко Борисов макар и да говорят за надмогване на егоизма и общи усилия, не успяват да реализират на практика идеята за обединен фронт срещу заразата и икономическите последствия от нея.

Тази седмица "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 се сблъскаха по две теми - актуализацията на държавния бюджет и удължаването на извънредното положение в страната.

Правителството предложи актуализиран бюджет с дефицит 2,9% от БВП, или 3,5 млрд. лв., както и да бъде увеличен таванът за поемане на нов държавен дълг от 2,2 на до 10 млрд. лв. Новите държавни разчети предвиждат и различни финансови инструменти за подподпомагане на фирмите и работниците в криза, както и здравната и социалните системи, които ще са най-потърпевши от случващото се.

Реакцията на Радев не закъсня - той разкритикува правителството, че хазната е празна, защото всяка година излишъкът се харчи „без правила“. Той призова за по-строг контрол на обществените харчове, за да не потънат и тези пари "като всички останали досега".

Премиерът на свой ред опроверга думите на президента и заяви, че в хазната им 10 млрд. лв., но се предлага по-висок таван за теглене на дълг, за да може да се подготвим по-добре при криза. Борисов контрира Радев с думите, че държавния глава не разбира от държавни финанси, а както и от много други неща.

Снимка: БГНЕС

Двамата се разминаха и по въпроса дали трябва да се удължи срокът на извънредното положение в страната. Според кабинета запазването на социална изолация до 13 май ще намали натиска върху здравната ни система и ще даде възможност за ефективно овладяване на пандемията.

Президентът обаче смята, че преди да се предприемат стъпки към удължаване на извънредните мерки, трябва да се направи анализ на ефекта от действието им до момента. Той призова за преосмисляне на социалната изолация, заради икономическите щети, които нанася. Държавният глава определи някои от мерките като недостатъчни и неудачни и призова за връщане към нормален ритъм на живот.

Последва отговор от страна на Борисов. Той оприличи Румен Радев като "дърта свекърва", която все ходи по петите на кабинета. Премиерът заяви, че ако президентът реши да наложи вето на закона за извънредното положение, ще извади депутатите на ГЕРБ от парламента. "Да оставим народа без извънредно положение, да го уморим. Буквално това е предложил днес той", коментира Борисов. Премиерът съобщи, че днес бащата на президентът е починал и посочи, че не разбира как в такъв ден Радев може да говори нелепици.

"Едно е да ти се иска! Друго е да можеш! А трето и четвърто е да го направиш". По всички личи, че дори и да искат, първите мъже в държавата едва ли ще могат да загърбят политическите си различия, да се обединят и да насочат усилията си в една посока. Жалко, защото са настанали тежки времена, мъжки времена, когато именно от тяхното (без)действие зависи всичко.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама