Популизъм по време на пандемия

17:04, 03 апр 20 / Политика 25 8071 Шрифт:
Ивайло Митков Автор: Ивайло Митков

Във време на криза лъсват много неща. Виждаме дали държавата е силна и стабилна, дали бизнесът има силен фундамент…

А виждаме и какво се случва в България.

Оказа се, че депутатите взимат повече пари от 1 април. Всъщност - зад дразнещия на прима виста факт, така трябва да бъде. Редно е хората, които ни управляват и служителите в държавната администрация да бъдат добре платени. Така по-трудно ще се поддават на корупция и ще гарантираме мотивирани, адекватни хора на съответните постове.

Това става все по-трудно у нас. Държавната администрация е раздута, но за сметка на това - зле платена и неконкурентоспособна на пазара на труда. На част от служителите заплащането е функция на депутатските заплати. И нека не се лъжем - дори най-високите месечни възнаграждения в държавната администрация са сравними със среден мениджмънт в голяма чуждестранна компания.

Факт, увеличението на заплатите на народните представители звучи като пир по време на чума. И вместо Цвета Караянчева да променя мнението си в рамките на 24 часа, трябваше да отстоява ясно тезата си. Или да я артикулира по-добре, а не чрез идеята, че с по-високи заплати депутатите ще даряват повече. А най-добре - да бяха оставили индексацията за „след кризата”.

Да се замислим - кога точно обществото и медиите са реагирали добре на увеличение на депутатски и министерски заплати?

В същото време обаче, когато темата дойде на дневен ред, народните избраници винаги реагират като ощипани госпожици. И после се говори за намаляване, замразяване и тъй нататък.

Да се хванем ли на бас, че в следващите дни и седмици най-вероятно един куп народни представители и министри ще ни занимават от медии и социални мрежи с абсолтно доброволните” си и непринудени дарения по села и паланки. Сигурно и от различни държавни предприятия и администрации щедро ще се отказват от половината си заплати, давайки ги на ползу роду.

А в същото време заразената с коронавирус д-р Даниела Дариткова, напук на обясненията, че болните не трябва да пътуват, за да не разнасят заразата, бива откарана до дома си със “специална линейка”. Както гордо отбелязва в социалните мрежи самата тя.

Проблемът не е в парите. Проблемът е във фалшивия морал.

Затова и в социалните мрежи набира популярност мемето, в което пенсионери спазват дистанция на опашка пред супермаркет, а депутатите като в кошер жужат тяло до тяло на опашка за бързи тестове.Напук на правилата.

 

Проблемът не е в заплатите. Проблемът е в това, че бизнесменът Каролев е развяван като знаме, задето е нарушил карантината, а Дариткова пътува със специален превоз в нарушение на правилата, създадени от законотворци и изпълнителна власт.

Проблемът е, че вчера бяхме с маски, а днес - не е задължително.

И проблемите няма да спрат.

Когато държавната администрация не може да обоснове и обясни нуждата от заплащането си, все по-трудно ще бъде да се запълва с качествени кадри. Днес се замразяват депутатските заплати. Утре държавни чиновници ще даряват ли, даряват… А шефката на НАП с големия бонус и отпуската по време на най-голямата криза в институцията?

Ако министър или депутат дари 50% от заплатата си, то трябва ли да направи същото и служителката в ЕСГРАОН? Тя трябва ли да се чувства притеснена, че не е дала добър пример?

Затова най-здравословно е да спре целият този популизъм по време на пандемия.

Намаляването на депутатските заплати и масовите дарения от политици не са добър сигнал. По-добре е държавата да намери лостове и механизми да подпомага нуждаещите се така, че да няма нужда от дарения.

Пътуването до дома в Смолян от народен представител в София със специализирана линейка също не е добър сигнал.

А най-лошото е комбинацията от двете.

Или правиш и двете и имаш адекватно обяснение за действията си, или не правиш нито едно от двете неща.

Не може днес да биеш тъпана как намаляваш/замразяваш заплати, а часове по-късно - пътуваш със специален транспорт, нарушавайки основно правило.

Тук е мястото да споменем и президента. И той заема позицията на критик, но накрая легетимира с подписа си неща, които не изглеждат приемливи по собствените му критерии. И той се събира с правителството, а след това ги критикува.

Дори обединението в условията на пандемия се оказа по-нетрайно от самия коронавирус.

Но, както казаха от Медицинския съвет към МС - сега са мъжки времена. И са прави - мъжки времена са, не за популизъм.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама