Борислав Велков: Фалшивите новини са толкова опасни, колкото е опасна и епидемията

22:15, 03 апр 20 25 4027 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Вярната информация е еквивалент на доверието. Доверието ще ни изгради колективния имунитет срещу всички вредни и фалшиви новини, които получаваме в момента.Това каза в предаването "Панорама" председателят на Обществения съвет на БНТ Борислав Велков.

По думите му и коронавирусът и фалшивата новина се предават от човек на човек и поразяват изключително тежко. 

"Доверието в момента ще се окаже най-ценния обществен ресурс. Обществените медии в момента не се измерват с рейтинг, а с доверие. Обществото иска да се обедини около обществените медии и да получи определени ценности. В момента обществената телевизия предоставя образовние, религия, все неща, около които хората могат да изградят ценностна система", заяви Велков.

Според него фалшивите новини са толкова опасни, колкото е опасна и епидемията.

"На нас ни трябва доверие в тази нова обществена ситуация и обществените медии могат да дадат доверие", заяви Борислав Велков.

"Обществените медии са на трите фронта - медицинския и борбата срещу вируса, борбата срещу фалшивите новини и създаването на ценности. В момента в България обществените медии имат голямо доверие, което ни приближава до държави като Германия. В Румъния примерно няма доверие в обществените медии. В Полша пък се оказва натиск върху тях. За една обществена медия най-важното е да бъде свободна. Хората трябва да чувстват и да бъдат направлявани от информацията, която получават, а обществените медии трябва да бъдат убедени, че информацията, която предават, е вярна и истинска", подчета той.

"В момента обществените медии са част от националната сигурност на България, защото дори е много важно с какъв тон се предава вярната информация. В момента откриваме силата на човешкия интелект, който никога не може да бъде заменен от дигиталния. Надявам се след отминаването на епидемията да преоткрием доверието", заключи Велков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама