ЕК одобри помощи за Гърция, Полша и Португалия заради COVID-19

17:56, 04 апр 20 / Свят 25 2382 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Европейската комисия одобри серия от многомилиардни пакети за държавна подкрепа за Гърция, Полша и Португалия, за да помогне за смекчаване на икономическото въздействие на коронавируса чрез безвъзмездни средства и гаранции за заем, предаде БГНЕС.

Комисията, която прилага антитръстовия регламент на ЕС, разхлаби правилата си миналия месец, за да позволи на правителствата на ЕС да подкрепят бизнеса и банките, след като фабриките започнаха да затварят врати, а на европейците беше наредено да стоят у дома, за да спрат разпространението на вируса.

Навън в Гърция - само срещу SMS

В поредица от изявления в петък и в събота Комисията одобри програма за държавна помощ за 13 милиарда евро за португалската икономика, план за държавни гаранции за Полша в размер на 22 милиарда евро и схема за 2 милиарда евро за Гърция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Счита се, че схемите не нарушават конкуренцията в ЕС.

"Този план за държавни гаранции в Полша ще помогне на полските предприятия да покрият непосредствените си оборотни средства и инвестиционни нужди", заяви в изявление изпълнителният вицепрезидент на Комисията Маргрете Вестагер.

COVID-19 по света: Над 430 нови случая на заразени в Москва, първа смърт в Грузия

За Португалия Вестагер заяви, че 13-те милиарда евро ще "дадат възможност на Португалия да предоставя директни безвъзмездни средства и публични гаранции за заеми, за да помогне на малки и средни предприятия, както и на големи компании да покрият нуждите от инвестиции и оборотни средства".

Гръцката схема позволява държавни гаранции за заеми от оборотен капитал, каза Вестагер.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама