522 са случаите на Covid-19 в България, жертвите са 18

11:43, 05 апр 20 25 5126 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

522 са вече потвърдените случаи на Covid-19 в България, положителните проби за последното денонощие са 24, съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

В София: Безплатна застраховка за медиците на първа линия

13 - в София, в Бургас - момче на 17 години, Стара Загора - 3, Перник - 2, Сливен - 2, Русе - мъж на 21 г., върнал се от Англия, Пловдив - 1, Кърджали - 1. В столицата 308 са общо случаите, от които 111 са в болница, 19 са интубирани. Няма нова област за изминалото денонощие, съобщи още ген. Мутафчийски.

192-ма от заразените са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 26 от тях са в интензивни структури. Мъжете с коронавирус са 299, жените 223. Най-младият пациент е на 1 г., най-възрастният на 86 г. Заразените медици са 23. Излекувани са 37 души - новите, които са установени с отрицателни проби са трима. Около 30% от случаите на коронавирус са свързани с пътуване извън страната.

За вчера починалите са четирима – мъж на 49 г. в Пирогов, за който не е съобщено вчера, защото пробата му е потвърдена късно вечерта, още един възрастен мъж в Пирогов и двама в „Света Анна“. Така жертвите на Covid-19 в България стават 18 души. Средната възраст на починалите е 65 г.

"Смъртността в Европа e 5%. Прогнозите на Китай за 2-3% смъртност не се оправдаха в Европа. Може би защото в Европа е по-застаряващо населението или защото заболяването е по-агресивно тук. Единственото, което дава резултат е физическото дистанциране и изолацията", обясниха още от Щаба. 

България уведоми Съвета на Европа за мерките срещу COVID-19

Утре се открива лаборатория в Пирогов с PCR. Лабораторията ще работи с учени от БАН, а в болница „Св. Анна“ започва да работи лаборатория с генетични методи, съобщи проф. Тодор Кантарджиев. По думите му очакваме увеличение на болните, които ще трябва да се изследват.

Ще бъдат тествани всички болестни прояви на медицински персонал, независимо дали това е общопрактикуващ лекар или медицинска сестра. Трябва да се изследват и всички първи прояви на заболяване в работещи колективи, свързани с икономическа, стопанска и административна дейност.

Общо 15 899 теста за Covid-19 са направени в лабораториите у нас от началото на дейността им до днес, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

Първите тестове започнаха да се извършват в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия, след което бяха разкрити лаборатории и в Стара Загора и Варна. В Националната референтна лаборатория на 28 януари 2020 г. е проведено първото изследване на проба за Covid-19, а във ВМА първият тест за новия коронавирус е извършен на 2 февруари т. г.

Тестовете са направени в лабораториите както следва: в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ – 5037, във Военномедицинска академия – 2767 и 1250 бързи, в Стара Загора – 1400, в болница „Токуда“ – 470, в Бургас – 300, във Варна – 825, в УМБАЛ „Софиямед“ – 750 и в лаборатория „РАМУС“ – 3100, заявиха още от министерството. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама