Онлайн петиция иска оставката на генералния директор на СЗО

14:15, 05 апр 20 / Свят 25 2922 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Онлайн петиция, призоваваща за оставката на генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейсус, вече е събрала над 718 000 подписа, съобщава БГНЕС. 

СЗО допусна възможността за по-масово използване на маски

Основен мотив за искането на оставката на Гебрейсус е, че той е подценил пандемията от коронавируса, зародила се в Китай, и много късно е обявил опасността от новата световна зараза - чак в края на януари. В петицията, преведена на няколко езика, включително френски, испански, немски и арабски, се добавя, че Гебрейсус е "негоден" за поста ръководител на организацията и трябва незабавно да подаде оставка.

В петицията пише още, че вместо да разследва и независимо да проверява броя на смъртните случаи и заразените от Covid-19 в китайските провинции, Гебрейсус просто е разчитал на думата на китайското правителство, което първоначално омаловажаваше огнището в страната си с цел да предотврати отрицателните икономически ефекти.

СЗО: Коронавирусът вече е пандемия

"Вярваме, че СЗО трябва да бъде политически неутрален. Без никакво разследване Гебрейсус се довери на бройката заразени и починали, която услужливо му бе предоставяна от официалните китайски власти", се казва в петицията. В нея пише още, че Тайван не трябва да бъде изключен от СЗО поради политическите си спорове с континентален Китай, като се твърди, че слуховете за изключване на Тайван показват благосклонността на СЗО към китайското правителство.

Вицепремиерът на Япония Таро Асо спомена петицията, като добави, че тя се появява в момент, в който има все повече притеснения дали СЗО ще трябва да промени името си на „Китайска здравна организация“. Петицията завършва с думите: „Моля, помогнете на света отново да придобие вяра в ООН и СЗО“. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама