АИКБ за мярката 60/40: Който не работи, ще живее по-добре от работещия

21:24, 05 апр 20 / Политика 25 4227 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) са недоволни от мерките, приети от правната комисия в парламента, според които държавата поема и част от осигуровките по схемата 60 на 40 - тези, които се дължат от страна на работодателя.

„Мярката продължава да казва: Който не работи, трябва да живее по-добре от работещия! И за това трябва да плати работещият! Няма как да проработи такава мярка!”, коментира Васил Велев от асоциацията.

Държавата поема и осигуровките на работниците с мярката 60/40

По думите му опашките от безработни пред Бюрата по труда ще продължат да растат. „Трябва най-накрая да се вслушат в гласа на тези, чийто членове дават работа на 82% от наетите в България – четирите национални работодателски организации. Не може да очакваш от спряно предприятие, без никакви приходи, да доплаща 40% до 100% от заплатата на неработещи работници!”, заяви Васил Велев.

„Мярката, предложена от Йордан Цонев – ДПС, на Правна комисия днес, обслужва единствено заблудата, че държавата помага на бизнеса във време на криза. Фирмите няма да се възползват от тази мярка, защото това би увеличило техните дългове и разходи. Близките дни и статистиката ще докажат това”, категоричен бе и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, предаде Нова телевизия.

Около 40 000 са регистрираните безработни от началото на кризата

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама