Над 16 пъти по-висока радиоактивност близо до Чернобил

11:43, 06 апр 20 / Свят 25 3020 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От снощи в Украйна е регистрирано увеличено ниво на радиоактивност поради горски пожар, избухнал в събота в област близо до ядрената електроцентрала в Чернобил. Там през 1986 година се случи най-голямата ядрена катастрофа в историята.

Имаме лоши новини, радиоактивността е по-висока от нормалната в сърцевината на пожара“, написа във Facebook Егор Фирсов, ръководител на Службата за нспекция на околната среда. Изявлението му беше придружено от видео изображение на гайгеров брояч, показващ 16,5 пъти по-голяма радиоактивност от нормалната.

Снимка: БГНЕС

Пожарът е обхванал площ от повече от 25 хектара гора около електроцентралата на 100 км северно от Киев, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. В гасенето участват 138 души и 32 броя техника, включително 2 самолета АН-32П и хеликоптер МИ-8, отбеляза Държавната служба за спешни случаи.

Според представителката на Държавната служба за извънредни ситуации в района на Киев Виктория Рубан, точната причина за пожара все още не е установена, но най-вероятно до това е довел човешки фактор. Според службата ситуация може да продължи още няколко дни. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама