Как се води битка с Covid-19 без заплата?

13:00, 07 апр 20 25 8822 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Борим се с две пандемии - Covid-19 и човешката глупост! И докато срещу първата зараза има надежда да се намери лек, при втората нещата не изглеждат толкова оптимистично.

Улисани в това да покажат кой е по-по-най, народните представители в крайна сметка решиха не да замразят или да намалят заплатите си, а на право да се откажат от тях. Яхнали вълната на дивия популизъм те направиха опит да излъскат имиджа си с показна солидарност. Не особено успешен опит, като се има предвид, че дебатите по темата приличаха повече на пазарлък, отколкото на проява на съпричастност, а до това решение се стигна не по съвест, а след злополучното изказване на шефката на парламента Цвета Караянчева.

Снимка: БГНЕС

В "доброволния акт" волю-неволю бяха включени членовете на Министерски съвет, ръководителите на държавните и изпълнителните агенции, и членовете на политическите кабинети. Доволни и щастливи от стореното народните представители дори побързаха да се изтъкнат като пример за подражание и поискаха държавният глава също да се откаже от заплатата си.

На сутринта среднощната еуфория обаче се беше изпарила, за да отстъпи място на реалността. Покрай политическите фигури без заплата остана и едно от водещите лица у нас в борбата срещу коронавируса - главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който е част от политическия кабинет на здравния министър.

До края на извънредното положение той ще може да разчита на помощ от колегите си от Националния оперативен щаб - дотам я докараха законотворците. "Ние ще даваме от своите заплати, за да получава нашият държавен здравен инспектор възнаграждение за огромния труд, който полага", обяви председателят на щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Снимка: БГНЕС

Междувременно ангажиментите на доц. Кунчев не се отменят - той ще посети кооперативни и фермерски пазари в страната, за да провери дали се спазват противоепидемичните мерки.

Казусът е поредният пример за това колко опасен е популизмът, особено по време на пандемия. Той е показателен и за това как НЕ трябва да се взимат решения в 12 без 5, писани на коляно, без ясна визия и сметка за това до какво ще доведат - нещо, на което за съжаление не ставаме свидетели за пръв път.

И докато в телевизионният ефир народните представители се поздравяват за правилното решение, аз имам един простичък въпрос към тях - редно ли е хората на първа линия в борбата срещу коронавируса да работят без заплата?

Случайно или не, новината за доц. Кунчев дойде навръх професионалния празник на лекарите - онези, в които всички сме вперили поглед с надежда в това мрачно време.

Честит празник, скъпи лекари, и дано доживеем момент, в който вместо гръмки думи и празни обещания  получите нормални условия на труд!

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама