Търговските вериги против поне 50% български стоки по щандовете

14:42, 07 апр 20 25 1906 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Земеделското министерство готви постановление с изискването поне 50% от храните в търговските вериги да бъдат български. За целта трябва да се обособят щандове, регали, хладилни витрини и др. Храните трябва да се купуват директно от производителите в съответната област, или до 200 км. от областния център, а продукцията им не може да бъде продавана на промоционални цени, освен с изричното им писмено съгласие.

От Сдружението за модерна търговия се обявиха против, с мотив че това би довело до изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – българските потребители, търговците на дребно и самите български производители. 

Има спад в търсенето на хранителни стоки

В резултат може да се очакват повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество. Ограничаването на промоциите директно вдига цените храните, защото около 1/3 от оборота на хранителните вериги е с промоционални стоки. Ще се вдигат и разходите на домакинствата.

Според сдружението най- тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км. от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България.

Веригите изтъкват, че промените противоречат на европейското законодателство и защитават основно интересите на сивия сектор в страната, който в условията на извънредно положение не успява да намери пазар за несертифицираната си продукция и се опитва да влезе в търговските вериги през „задната врата“.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот! 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама