Предлагат "светъл коридор" за разходка на децата извън градинки и площадки

11:16, 08 апр 20 / Общество 25 1003 Виолета Иванова
Снимка: БГНЕС

Да има "светъл коридор" за разходка на децата извън градинките и площадките, предлага адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право и доскоро член на вече разпуснатия Медицински съвет към правителството, който подготви алгоритъм за борба с коронавируса. Тя е изготвила мотивирано становище по предложението, съобщи БНР.

Под "светъл коридор" си има впредвид часовия отрязък, в който да могат децата от различни възрастови групи да излизат за разходка с преминаване през паркове и градини, без струпване на детските площадки и съоръжения.

„Давате си сметка не само колко е трудно едно дете да бъде задържано вкъщи, а как това би се отразило на здравето му”, посочи адвокат Петрова. "Една част от наложените сега мерки заради извънредното положение не са подходящи за хората
с хронични заболявания", смята тя. "Министерството на здравеопазването и
Министерският съвет не са измислили достатъчно добър механизъм за равен достъп до
дължимата медицинска грижа", изтъкна Петрова.

Контрера призова за връщане на платеното паркиране в София

Спирането на детските и женските консултации например по думите й крие рискове както за здравноосигурените бременни жени, така и за децата като контингент, който подлежи на планови имунизации. "Какво ще се случи, ако впоследствие се родят деца с увреждания, защото сме лишили бъдещите майки от надлежно наблюдение по време на тяхната бременност?", попита Петрова.

"За някои пациенти отлагането на планови операции може да доведе до негативни последици за здравето", предупреждава юристът.

Относно работата на денталните практики в ситуация на неотложност тя посочи, че няма легална дефиниция за това какво е неотложност. „Това са хиляди стоматолози – една част от тях не работят, други работят при определени условия”.

"Необходимо е малко повече обмисляне на мерките при формирането на заповедите, така че те да не звучат недвусмислено и да не пораждат въпроси от типа на какво е предпазна маска и разходка на двама възрастни", категорична е адвокат Мария Петрова.

"Отвъд разхлабването на режима за провеждането на фермерските пазари, трябва да мислим и за това, че извън извънредното положение продължава да има хора с нужда от медицинска грижа", подчерта специалистът по медицинско право.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!