Акцент на деня: Шат на банката главата

17:30, 08 апр 20 / Политика 25 3732 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Сигурно и аз мога да изпея някоя песен, но е много трудно да ръководиш държава. И аз иначе съм певец, не лош". Така премиерът Бойко Борисов отговори на забележки от страна на репортер от телевизията на Слави Трифонов 7/8 към работата на правителството в борбата му срещу разпространението на коронавируса.

Ако продължим съпоставянето между Трифонов и Борисов не на политическата, а на музикалната сцена, то вероятно последният хит на премиера ще носи заглавието Шат на банката главата" (по аналогия с култовата песен с участието на телевизионния водещ).

В разгара на кризата с коронавируса министър-председателят разпореди на икономическия министър да освободи ръководството на Българската банка за развитие. До тази стъпка се стигна след като от Демократична България" поискаха оставката на ръководството на ББР заради отпускането на кредит от над 70 млн. лв. на фирма, свързана с колекторска дейност.

Възмутен съм от това, което направи Българската банка за развитие. Финансовият министър ми каза, че никой не се е консултирал с него... Не съм знаел, но не ми отива да кажа, че не съм. Българската банка за развитие действа като всяка останала банка, но за народа това е държавна банка“, коментира премиерът.

Ден по-рано главният изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев заяви, че непрекъснато се появяват всякакви фалшиви и популистки новини срещу политиката на ББР, чиято цел е да бъде атакувано правителството. От банката обясниха, че отпускането на кредита е част от нова програма, която цели да увеличи ликвидността във финансовата система. Мавродиев стана ясно, че банката не раздава пари, а ще помогне на две от търговските банки на пазара да се разделят с част от проблемния си портфейл. Самата колекторска фирма пък веднъж вече е погасила успешно вземане към ББР.

Учудвам се от нездравото желание да се вадят политически дивиденти от всяка една криза. Не съм изненадан от негативния прочит за всяка сделка на ББР. Сделката е насочена към дружество на „С. Г. Груп“, което да купува лоши портфейли на две банки, затрудняващи работата им. Тези банки имат проблем със 7500 кредитополучатели и сега те получават възможности за отсрочване на кредитите си, както и да предоговорят условията по тях“, обясни Мавродиев.

Вицепремиерът Томислав Дончев обаче видя проблем. Не знам колко е законно, но не морално...Не знам коя е тази фирма. Не звучи добре това, което чувам. ББР дължи обяснение", коментира той и подчерта, че това няма общо с антикризисните мерки на правителството за подпомагане на бизнеса.

Скандалът с Българската банка за развитие идва в ключов момент - броени дни, след като парламентът ѝ гласува огромно доверие като взе решение да увеличи капитала ѝ със 700 млн. лв., с които тя да подпомага засегнатите от кризата с коронавируса.

Оставки след публичен скандал е познат рефрен на премиера. Ситуацията днес обаче е малко по-различна и хората, засегнати от кризата, са една идея по-чувствителни към недоглеждане и грешки. Ето защо този път може би е добре да промени малко стила си, ако иска хитовете му да останат актуални. 

От "Демократична България" са на мнение, че освобождаването на борда на банката е признание за наличието на проблем, но изобщо не може да бъде достатъчно за неговото решаване. Според тях в последните години ББР все повече се е превръщала във финансов донор на българската едра олигархия, вместо в инструмент за подкрепа на малкия и средния бизнес. Затова те за смяна на министърите на финансите и на икономиката, които по думите им са допуснали тази скандална сделка – със своето знание или безотговорно незнание.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама