Стоян Мавродиев: Премиерът е бил сериозно подведен

18:01, 08 апр 20 / Политика 25 2784 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

"Смятам, че премиерът Борисов е бил сериозно подведен от анализи, които са му предоставени и поради факта, че материята е сложна, не е имал време в тази тежка обстановка да стигне до детайлите", това заяви в ефира на bTV директорът на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев.

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов поиска да бъде освободен целият директорски борд на банката заради отпуснат кредит от 75 млн. лева на дружество, свързано с колекторска фирма.

Акцент на деня: Шат на банката главата

"Искам всички да разберат, че Банката не е извършила нищо нередно, нито екипът на банката е извършил нещо нередно. Това е доста несправедливо за целия екип - да живее с усещането за нещо нередно, въпреки че тези хора работят денонощно в последния месец“, коментира Мавродиев. "Всяка сделка над 5 млн. лева се одобрява от Надзорния съвет на банката – там има голямо сито, всичко е професионално, прозрачно и направено по най-високите стандарти", заяви той.

"За тази сделка ми се обадиха множество колеги, изпълнителни директори на банки. Те са силно изненадани и учудени, че ние търпим критика за подобна добра сделка, защото ние я спечелихме в конкуренция с други търговски банки, които се надпреварваха с нас“, заяви директорът на ББР в оставка.

Снимка: БГНЕС

По думите му по сделката се работи много преди настъпилата криза. "По тази сделка се работи поне от шест, седем месеца", заяви Мавродиев и поясни, че 75 млн. се дават на компанията, за да купи необслужвани вземания от Пощенска банка и от Общинска банка.

"Тази сделка е обезпечена с над 500 млн. лева активи, от които 150 млн. са недвижими имоти. Тоест, тази сделка е обезпечена 500 пъти. Тезата, че това е необезпечена сделка е абсолютен прах", категоричен е той. По думите му сделката прочиства портфейлите на двете търговски банки и средствата влизат директно в тях. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама