Решено: Без върба за Цветница и Благодатен огън за Великден

13:45, 09 апр 20 / Политика 25 2259 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Тази година няма да се ходи за Благодатния огън в Йерусалим, няма да има и върбови клонки за Цветница. Това стана ясно след срещата между премиера Бойко Борисов, патриарх неофит и Светия Синод, по време на която обсъдиха необходимите мерки и организацията за посрещането на Възкресение Христово, налагани от извънредното положение в страната във връзка с разпространението на COVID-19.

Светият Синод препоръчва предвидените средства за полета до Йерусалим да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение. Другото решение на църквата е тази година на Цветница да не се раздава върба и цветя.

Тази година службата на Великден ще започне навън. В храмовете постоянно се дезинфекцират иконите, на входа се слага изтривалка с дезинфектант. Има препоръка богомолците да влизат с маски и да са на безопасно разстояние.

Премиерът призова българите да не ходят в църквите, за да не се нарушава карантината и заяви, че самият той няма да ходи на църква на Великден - за да даде пример и за да не излага други хора на риск. "На църква нека да ходят само тези, които имат много голяма нужда от храма", отбеляза Борисов и отбеляза, че църквите и манастирите не са затваряни.

"Знаете ли вярващите в Гърция, например, как величаят г-н Борисов и ни казват - благодарете на Бога и се молете за него, че Господ ви е дал такъв ръководител, дето не направи такъв ръководител, който не направи това, което направиха при нас!", коментира ловешкият владика Гавриил.

Бойко Борисов коментира, че има три варианта за отбелязване на празника на Българската армия, като решението дали ще се проведе традиционният военен парад на 6 май ще бъде взето в края на месеца на среща с министъра на отбраната.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама