Влезте в домовете на възрастните и се огледайте

13:02, 09 апр 20 25 1742 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова
Спешните медици се обърнаха към пациентите, които не са били болни от COVID-19, но са потърсили твърде късно лекари и затова битката за живота им е била изгубена. Д-р Десислава Кателиева споделя за страха, че през последните дни медиците губят повече пациенти от нелекувани остри неинфекциозни заболявания, отколкото от коронавируса.
 
"Първо има рязък спад на пациентите с обичайните заболявания. Изчезнаха острите инфаркти, инсулти, белодробни тромбоемболии. Второ все по- често се сблъскваме с няколкодневни миокардни и мозъчни инфаркти, белодробни тромбоемболии с насложени пневмонии пред чието необратимо и фатално развитие сме безсилни", коментира тя.
 
 
"Дали от страх да не се заразят с новата болест или за да не безпокоят децата си, от които са изолирани, много възрастни хора крият оплакванията си и се озовават в Спешното с мозъчни кръвоизливи, напреднали перитонити от закъснели илеуси и перфорации, напреднали пневмонии, утежняващи придружаващите ги заболявания. В кабинета тези хора са със синини от паданията и ставанията, недохранени в занемарен вид", разказва Кателиева.
 
"Да чуеш родителя си по телефона всеки ден или на три дена да му оставяш покупките пред вратата не е грижа, след като от месец не си го виждал. Сложете си маски и ръкавици, влезте в домовете им и се огледайте", призовават спешните медици.
 
"Когато стигнете до тях не ги прегръщайте, не ги целувайте, спазвайте дистанцията, но помогнете да си почистят домовете и ги наблюдавайте! Проверете дали си пият хапчетата и как ги пият, дали се хранят, дали не са насинени от чести падания", пишат още те.
 
Медиците съветват, ако нещо с възрастните ни близки ни притеснява, да ги отведем при лекар или направо в Спешното. "Ще чакате, ще ви хокаме, защото сме преуморени и претоварени, но след като се уверим, че не са заразни ще ги прегледаме или в изолатора или в залата за прегледи. Не ни крещете, не ни пришпорвайте не ни заплашвайте с уволнение, защото и ние сме хора и започнахме да свършваме", коментират те.
 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама