Акцент: Между вярата и заразата

17:30, 09 апр 20 25 2950 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Броени дни преди Цветница Българската православна църква се съгласи на отстъпки в организацията за предстоящите Великденски празници заради заплахата от разпространение на коронавирус. Храмовете в страната ще останат отворени, но на Цветница няма да бъде раздавана върба на миряните, а на Разпети петък няма да се минава под масата в църквите.

Тази година Благодатният огън няма да дойде от Йерусалим, а ще се използва запазен от миналата година. Средствата, предвидени за полета на българската делегация до Божи гроб, пък ще се дадат за борбата с Covid-19.

Освен това службата за Великден ще започне пред самите храмове, а след това, когато останат по-малко хора, ще се пренесе вътре, като се спазва дистанция между хората.

В самите храмове също се предприемат противоепидемични мерки - иконите се дезинфекцират, на входа се слага изтривалка с дезинфектант, на богомолците се препоръчва да влизат с маски и да стоят на безопасно разстояние един от друг.

Решенията бяха оповестени след среща между премиера Бойко Борисов, Българския патриарх Неофит и членовете на Св. Синод. От своя страна премиерът призова в храмовете да отидат сами силно вярващите, а останалите да последват примера му и да си останат вкъщи, за да се избегне струпване на много хора на едно място. Всички богослужения за Цветница и Великден ще се предават на живо по БНТ.

Борисов бе категоричен, че не "с милиция и палки, и бой, да изгони хората от църквите и да затвори вратите". "Убеден съм, че заедно можем да си запазим духа, но и да не изпуснем епидемията. Създали сме цялата организация, с всички мерки и няма да има по-голямо струпване, отколкото сега на улицата в София. Но сме си оставили светлинката и камбаната да бие - да ни даде сила и кураж. От османско робство ни е спасила църквата", коментира той.

Св. Синод подкрепи управляващите за предприетите мерки, а Ловешкият митрополит Гавриил дори похвали премиера и изтъкна, че у нас не се се стигнало до затварянето на храмове както в съседна Гърция например. "Знаете ли вярващите в Гърция, например, как величаят г-н Борисов и ни казват - благодарете на Бога и се молете за него, че Господ ви е дал такъв ръководител, който не направи това, което направиха при нас!", коментира той.

Въпросът дали и църквите трябва да бъдат затворени по примера на всички други обществени места, където има струпване на хора, стои още от първите дни на извънредното положение у нас. В редица държави по света религиозните молитви и богослужения бяха отменени, за да се избегне разпространяването на заразата. У нас обаче до този момент православното духовенство стоеше по-скоро като страничен наблюдател на случващото се и напук на всички мерки и предупреждения продължаваше да дава причастие на вярващите с обща лъжица.

Така накрая всеки сам трябва да избира на какво да се осланя - на вярата си в Бог или на съветите на лекарите. Кое има по-голяма сила - целувката на иконата или маската, светената вода или менето на ръцете? Цялата ситуация плашещо много ми напомня на разказа на Елин Пелин "Напаст божия". Ако не си го спомняте добре, съветвам ви да го прочетете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама