Нов шеф в Българската банка за развитие

17:41, 09 апр 20 / Общество 25 1543 Даяна Дюлгерова
Снимка: CanStockPhotos

Бившият финансов директор на Първа инвестиционна банка Живко Тодоров е одобрен за изпълнителен директор на Българската банка за развитие, съобщи БНТ. Кандидатурата на Тодоров е съгласувана и с Министерството на финансите.

До този момент ББР има по управленска структура трима изпълнителни директори - Стоян Мавродиев, който е и главен изпълнителен директор на банката, Румен Митров и Николай Димитров.

Увеличиха капитала на ББР със 700 млн. лева

В началото на месеца след решение на правителството за предоставяне на допълнителни 700 млн. лева на кредитната институция за подпомагане на бизнеса във връзка с пандемията от коронавирус, е взето решение и за укрепване на административния капацитет на банката. Тогава именно е предложен Живко Тодоров.

снимка: БГНЕС

Преди ден обаче премиерът Бойко Борисов поиска оставката на ръководството на Българската банка за развитие след като в медийното пространство излезе информация, че кредитната институция е отпуснала заем от 75 млн. лева на колекторска фирма със скромен оборот. В отговор главният изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев коментира, че премиерът е бил подведен и че заемът е изгоден за банката.

В Министерския съвет, Борисов отрече информацията, че е бил подведен и обясни, че заем в подобен размер е трябвало да бъде съгласуван или с него или с финансовия министър с оглед на икономическата ситуация, свързана с пандемията.

Акцент на деня: Шат на банката главата

От Министерството на икономиката обясниха, че до дни се чака лиценз за изпълнителен директор да получи още един банкер. А след това ще бъде сменен и третият директор. Ще се запази обаче Надзорният съвет на банката в състав - зам.-министърът Лъчезар Борисов, Митко Симеонов и Велина Бурска. Именно този надзорен съвет ще избери и новия управителен съвет.

Към момента Стоян Мавродиев, Румен Митров и Николай Димитров продължават да фигурират като изп.-директори на държавната банка в Търговския регистър.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!