По една минимална работна заплата и осигуровки на свободните артисти за 3 месеца

09:09, 10 апр 20 25 1762 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

"Заетите в държавните културни институции са подсигурени за 6 месеца, за да бъдат спокойни в своята работа", заяви министърът на културата Боил Банов на брифинг, на който представи правителствените решения и мерките в подкрепа на културния и творческия сектор.

Три минимални работни заплати за артистите в свободния сектор

В свободния сектор, където са заети немалка част от българските артисти, се предлага за времето на извънредното положение плюс един месец след това, ще се осигури минимална работна заплата, заедно с осигуровките. "Става дума за тези, които през миналата година са получавали до 1000 лв. на месец доход", каза Банов.

Отделно от това се разработват механизми за след извънредното положение.

Възнамерява се да се увеличат бюджетите на творческите проекти, където ще се увеличат административните разходи на 25-30% , за да се създаде устойчивост. Ще се удължат и сроковете на тези проекти.

"Това не е социална помощ. Това е грижа в една тежка ситуация", каза още той.

Министърът уточни, че в понятието „артисти“ има предвид всички хора от сферата на културата.

Ще се продължи програма "Мелпомена", която е на стойност 2 млн. лева. Тя е за около 230 работни места в държавните и общински театри, театрални, музикални и продуцентски къщи. Програмата е с Министерство на културата и Съюза на артистите.

Министър Сачева заяви, че се очаква около 1200 души да бъдат подкрепени. "Около 2,7 млн. лева ще струва това", каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"1 553 заявления са подадени в четвъртък по програмата 60/40", съобщи тя. Част от тях са от творческия сектор, като общо са 22 015 служители.

За втори пореден ден се отчита по-нисък брой регистрирани безработни - 4 670, като 3385 са декларирари, че са загубили работата вследствие на кризата.

"502 души са си намерили работа вчера, като общият брой става 11 033 души", съобщи Сачева.

Към момента общият брой безработни у нас са 72 000.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама