Проучване: Всеки трети се страхува, че ще изгуби работата си

10:48, 10 апр 20 / Общество 25 1027 Шрифт:
Даяна Дюлгерова

43% от българите смятат, че доходите им ще намалеят чувствително заради ситуацията около коронавируса. Една трета от анкетираните се опасяват, че могат да изгубят работното си място. 80% от българите мислят, че след тази пандемия светът няма да е същият. Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на разпространението на Covid-19. Проучването е реализирано в периода 1 - 5 април 2020 г. чрез телефонни и онлайн интервюта сред 1005 души.

33% от анкетираните имат опасения, че може да изгубят работното си място. Една четвърт пък споделят, че не се опасяват. 4% декларират, че вече са изгубили своята работа.

43% смятат, че следващата една година доходите им ще намалеят чувствително. Малко над една пета мислят, че доходите им ще намалеят в известна степен. 16% считат, че доходите им няма да претърпят промяна. Едва 3% посочват, че доходите им ще се повишат.

43% споделят, че могат да издържат със спестяванията си един месец, ако се окажат без доходи. 21% декларират, че нямат спестявания. 12% заявяват, че могат да издържат два месеца без доходи, а 8%, че биха издържали три месеца. 8% са пък тези, които посочват „повече от три месеца“.

Близо 73% са чули за икономическите мерки, които предприема правителството вследствие на кризата с коронавируса, а 18% пък не са разбрали за тях.

Не се отчитат високи нива на притеснение за евентуален недостиг на различни продукти и консумативи. 55% от анкетираните не се опасяват, че по време на извънредното положение може да свършат или да има недостиг на хранителни продукти. На противоположното мнение са 42%, споделящи опасения.

80% от българите смятат, че след тази пандемия светът няма да е същият. 10% са на противоположното мнение и мислят, че няма да има промяна.  

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама