"C. Г. груп" с безвъзмездна финансова помощ по ОП „Развитие на човешките ресурси“

18:16, 10 апр 20 / Политика 25 2443 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

В рaзгaрa нa извънрeднoтo пoлoжeниe дойде новината, че Бългaрcкa бaнкa зa рaзвитиe e oтпуcнaлa oгрoмeн крeдит на "Cвeти Гeoрги груп" - дружecтвo, cвързaнo c кoмпaниятa зa изкупувaнe нa взeмaния "C. Г. груп".

Информацията предизвика скандал сама по себе си, защото отпуснатият кредит противоречи на изискванията за икономически мерки, обсъждани от управляващите, на европейските препоръки за действията на банките в кризата и е необичайна практика за финансиране през банки. Събитие, което стана повод за уволнения на ръководството на финансовата институция.

Акцент на деня: Шат на банката главата

Независимо, че се твърди, че колекторската компания е слабо известна, тя е сред водещите в бранша. Със сигурност известна е на близо 6000 българи, членове на фейсбук група „Нека да спрем измамниците От С.Г. Груп - Законните Мутри на много фирми“ – място, където потърпевшите от дейността на дружеството получават помощ и правна консултация. Но да се върнем към фактологията.

Справка за общата дейност на "C. Г. груп" показва, че дружеството не само демонстрира разгърната дейност, но и е създател на нови работни места и инициира обучение на млади кадри.

На официалната си интернет страница съобщава, че на 12 август 2016 година има сключен договор по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Проектът е на стойност 164 346.26 лева, от които 139 694.32 лева европейско и 24 651.94 лева национално съфинансиране.

Схемата за безвъзмездна финансова помощ BG05М9OР001-1.003 “Ново работно място 2015“ е за осъществяване на проект под названието „Нови възможности за безработни и неактивни лица за професионална реализация в „С.Г. Груп“ ООД.

Увеличиха капитала на ББР със 700 млн. лева

„Процедурата има за цел да осигури предпоставки за създаване на устойчиви работни места за безработни и неактивни лица. Тази цел ще бъде постигната посредством комбинация от мерки за осигуряване на подходящи обучения, включително на работното място, както и предоставяне на разнообразни стимули за работодателите за разкриване на нови работни места. Процедурата ще постави акцент върху интеграцията на едни от най-уязвимите групи на пазара на труда“, се казва в обявлението на схемата, която е на обща стойност 1 млн. лв.

Борисов няма да търси отговорност от Караниколов за скандала с ББР

Моментната снимка към 12.08.2016 година изглежда така: министър на труда и социалната политика за кратко време е Зорница Русинова, която, преди да оглави министерството, е зам.-социален министър с ресор ОПРЧР. В седемте месеца, докато Русинова е министър, поставя на предишната си позиция сегашния министър на труда и социалната политика Деница Сачева.

Именно настоящият социален министър контролира дейностите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ във времето, когато колекторската фирма печели безвъзмездна финансова помощ по Програмата, с която да развива нови кадри „с акцент върху интеграцията на едни от най-уязвимите групи на пазара на труда“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама