Австрия първа в Европа започва разхлабване на мерките срещу COVID-19

16:19, 11 апр 20 / Свят 25 2345 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Австрия е първата страна в Европа, която разхлабва ограничителните мерки срещу коронавируса. Процесът ще е постепенен и ще бъде съпътстван със засилен контрол и нови стратегии за извършване на тестове. От няколко дни увеличаването на новите случаи на заразени е доста под 5%, стабилен е и броят на хоспитализираните болни, предава БТА.

На пресконференция министърът на образованието Рудолф Аншобер и изрази задоволство от постигнатия успех, но допълни, че това е само първият етап, окончателният резултат предстои, което налага строго спазване на всички ограничения. Предвиденото след католическия Великден разхлабване на мерките бележи втората фаза на борбата с вируса - общественият транспорт ще може да се ползва свободно, но носенето на маски ще е задължително.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отворени ще бъдат магазините с площ до 400 квадратни метра, както и магазините за строителни материали, градински и стайни растения, като в малките магазинчета до 20 квадратни метра ще влиза само по един купувач. Навсякъде в търговските обекти носенето на маска също е задължително. След 1 май се предвижда да отворят фризьорските салони, а от средата на май да заработят и заведенията за хранене.

Въпреки строгия контрол, който правителството налага, резултатите от новите мерки могат да проличат от статистическите данни по-късно, тъй като симптомите на заболяването се проявяват няколко дни след заразяване. Правителствената стратегия е да се пристъпи към по-бързо тестване, телефонното приложение "Стоп корона" на Австрийския червен кръст също ще допринесе за регистрация на контактите и ограничаване на заразените. Апликацията е доброволна и до момента е свалена от повече от 200 000 души.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата стратегия предвижда и засилено тестване на пациенти в болници, старчески домове, на работещи в обслужващите ги фирми и на служители в супермаркетите. Постепенно болничните заведения ще се посветят в по-голяма степен на другите болни, ще се извършват отложените операции.

Регистрираното от кардиологичните клиники намаляване на инфарктите с 40% може да се дължи на нерегистрирани инфаркти, получени вкъщи, което увеличава опасността от летален изход. В момента австрийските болници разполагат с 20 000 свободни легла, предназначени за болни от COVID-19, но данните не сочат тенденция към повишаване броя на хоспитализираните. Това позволява част от леглата да бъдат предназначени за пациенти с други заболявания.


TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама