Караниколов: Безвъзмездни средства ще се насочат към малкия бизнес

12:42, 12 апр 20 / Политика 25 2483 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

"За един месец 72 000 души са новозаписани в бюрата по труда в страната, но има 10 000 наети на работа. Моделът 60/40 е правилен", това заяви пред БНР министърът на икономиката Емил Караниколов. 

"По оперативните програми извоювахме доста възможности, по „Иновации и конкурентноспособност“ постигнахме покриване на широк спектър от бизнеса, който предоставя услуги - хотели и ресторанти. Досега средствата се даваха - 80% от Европа, 20% от лицето, което кандидатства за финансиране. Сега имаме съгласие те да бъдат 100% безвъзмездни, без самоучастие", заяви той. 

Борисов за затворените пазари: Да не остане продукт, който да се развали

Предстои изваждане на безвъзмездни средства от ЕС, които ще бъдат насочени и към най-малкия бизнес, посочи министърът и подчерта, че всичко трябва да бъде съгласувано между държавата, работодателите и работниците и че секторите на хотелиерството и ресторантьорството ще се оправят, когато българите, които получават заплати, решат, че ще могат да заделят пари да отидат на ресторант и на почивка.

Министър Караниколов подчерта, че с всеки изминал ден проблемите в различните сектори нарастват, но „трябва да видим къде ще е краят на тази инфекция от коронавируса и кои сектори как ще пострадат“. Според него забрана за внос на плодове и зеленчуци и разчитане само на родните производители крие опасност от реципрочна проява от другите страни, което обаче ще засегне нашите производители. „Такива мерки трябва да се предприемат след дълбоки икономически анализи. При срещите ми с представители на този бранш никой не е отправял такова искане“.

По повод Българската банка за развитие (ББР) икономическият министър заяви, че вървят процедурите по смяна на ръководството след скандала по-рано през седмицата. „ББР е важна по отношение на това, което се случва в световната икономика и начина за подпомагане на малкия и на средния бизнес. Нека мине кризата, да видим социалните, здравните и икономическите последици, а след това да се вземе решение за бъдещето на ББР“.

Борисов няма да търси отговорност от Караниколов за скандала с ББР

Емил Караниколов припомни, че винаги е подкрепял влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната. „Това означава доверие от всички страни, които са в еврозоната, към нашата и това означава по-висок рейтинг за България, както и по-голям инвеститорски интерес. Имаме шанс и трябва да се възползваме от него“.

Министърът беше категоричен, че е по-важно да сме здрави, защото „парите ще ги изработим“. По думите му икономиката на страната ни е в състояние да удържи на кризата, без да потъне, до края на месец юни.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама