Георги Иванов с трогателни думи за Международния ден на космонавтиката

15:25, 12 апр 20 / Култура 25 2779 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

"Искам да ви поздравя с 12 април – Международният ден на авиацията и космонавтиката", заяви във видеообръщение първият български космонавт Георги Иванов към своите колеги от българската военна и гражданска авиация и съвипускниците от висшето народно военно училище “Георги Бенковски”, випуск 64.

"На този ден през 1961 година руският военен пилот Юрий Алексеевич Гагарин за първи път в историята на човечеството излетя от Байконур на съветска ракета със скорост 28 хиляди километра в час, и само за 108 минути направи първата обиколка на родната планета земя", припомня той. 

"Сега, 59 години след този исторически полет, моите колеги космонавти и астронавти живеят и работят по 6 месеца на Международната космическа станция, а има и такива, които работиха в Космоса повече от една година. Най-сърдечно поздравявам всички мои колеги с този празник и им желая здраве и нови успехи", каза космонавтът ни. 

Първият ни космонавт Георги Иванов сравни социалната изолация с живота в орбита

"В това нелеко време не само за България, но и за целия свят, на социална изолация, искам да ви пожелая стоицизъм, самодисциплина и оптимизъм. Все качества, характерни за нашата летателна професия, които сега трябва да вменим и на най-близките си хора, с които заедно да останем вкъщи", казва още той.

"Знам, че много деца и младежи мечтаят за авиацията и Космоса – млади приятели, не се отказвайте от своите мечти! Борете се за тяхното осъществяване и помнете, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. От тази години радостно е, че висшето народно военновъздушно училище “Георги Бенковски“ отново отваря врати и ще приема курсанти. Това е добър старт за сбъдване на вашите мечти. Още веднъж честит 12 април – Международният ден на авиацията и космонавтиката", заявява Георги Иванов. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама