До месец сами ще произведем лекарствата срещу коронавируса MoriVir и GraVir

19:10, 12 апр 20 / COVID-19 25 4401 Шрифт:
Антония Иванова

Стари и позабравени лекарства бяха изведени на предна линия за борба с коронавируса. У нас още в самото начало на извънредното положение се разбра за стария хинин, който се оказа животоспасяващ за мнозина заболели. От „Чайкафарма“ съобщиха, че от този месец започват производството на MoriVir с активна съставка хидроксихлорохин.

„Започнахме да произвеждаме както MoriVir, което е хидроксихлорохин, така и GraVir, което е хлорохин. Ще пуснем и двете лекарства на пазара“, заяви биотехнологът проф. Тони Веков по Нова телевизия.

Окончателно: България купува лекарства за COVID-19 от Китай

„Това са същите лекарства, които се произвеждат във Франция и в Германия. Оттам обаче ни отказаха тяхното лицензно производство на техните продукти в България. Научно-изследователски екип на „Чайкафарма“ работи денонощно и създаде собствено досие. Лекарството вече е готово“, каза още той.

„Цяло приключение е човек да открие субстанциите в днешно време. Ние имаме поръчки за следващите 6 месеца от 3 различни държави – Тайван, Индия и Китай. За последните три седмици цената и на двете субстанции се увеличи с около 60 пъти“, посочи Веков.

Добър ли е хидроксихлоринът срещу COVID-19?

По думите му, въпреки увеличението на цените на субстанциите, цената на лекарството ще бъде съизмерима с цената на едно тестване за коронавирус.

„Очаква се засега тя да бъде около 100 лева, колкото е за един PCR-тест. До десет дни „Чайкафарма“ ще произведе около 5000 опаковки MoriVir, а след още една седмица – най-малко 20 000 опаковки GraVir. Българският пазар ще бъде абсолютно задоволен и всеки, диагностициран с COVID-19 ще има възможност да се лекува“, категоричен бе биотехнологът.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама