Ударът на COVID-19 върху глобалната икономика (ИНФОГРАФИКА)

11:15, 13 апр 20 / Свят 25 3275 Шрифт:
Мануела Алексова Редактор: Мануела Алексова

Глобалната икономика е изправена пред поне 5,5 трилиона долара в изгубен растеж - колкото е годишният БВП на Япония - заради пандемията на коронавирус, според анализ на инвестиционна банка „JPMorgan Chase & Co“.
Очаква се светът да се потопи в най-дълбоката си рецесия в мирно време след депресията 1920–1921 г., тъй като вирусът принуждава предприятията да се затворят, а хората да останат у дома. Икономистите обаче прогнозират, че рецесията ще бъде краткотрайна.


От PMorgan поставят загубената световна продукция на 5,5 трилиона долара или 7,9% от БВП до края на 2021 г. Този хит се сравнява с целия брутен вътрешен продукт на Япония - третата по големина икономика в света - с номиналния БВП от 5,15 трилиона долара.
Данните предполагат, че САЩ ще претърпят загуба от 11.3% - по-значителна от спада през 1920-1921 г., който струва на световната икономика приблизително 10 на сто. Еврозоната е изправена пред спад от 6,1%, зад Обединеното кралство със 7,0%. За сравнение Голямата депресия от 30-те години на миналия век засегна световните икономики с около 4,6%.
Международният валутен фонд трябва да обяви най-новите си прогнози като част от пролетната си среща - която ще се проведе на практика - от 17 до 19 април.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама