Прокуратурата погна и Волен Сидеров заради призив срещу противоепидемичните мерки

11:46, 13 апр 20 / Политика 25 3184 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Софийската районна прокуратура се самосезира по повод изявление на лидера на ПП "Атака" Волен Сидеров, в което призова за масово нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки, въпреки обявеното с решение на Народното събрание извънредно положение.

В телевизионно предаване, излъчено на Цветница, Сидеров многократно призова за нарушаване на заповедта на министъра на здравеопазването във връзка с пандемията от новия коронавирус. Същите призиви са изпратени и на средствата за масово осведомяване под формата на прессъобщение със заглавие: „Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!“.

Късно снощи беше разпространено прессъобщение от "Атака", в което се цитират думите на Сидеров:

"Не искам да вляза в храма с маска и да си крия лицето пред Бога... Днес, на Цветница, застанаха едни хора на 2 метра един от друг в храма, в „Александър Невски”. Какво показват? Кое им е по-важно - Мутафчийски или Бог? Народът, вярващите, да реагират и да кажат, че това не е правилно. Питам ги, когато дойде Пришествието, тогава те с маски ли ще се явят пред Господа и ще кажат – „Господи, идваме пред теб с маска”. Не целунаха иконата, защото можело да се заразят, не взеха Причастие, защото един селски простак, зам.-председател на НС, казва, че можело да се заразят.Тези хора да си отговорят дали наистина са вярващи. Това е провокация и тест за вярата. Да се види докъде ще издържи клирът и паството. Как ще се отнесат към тази провокация? С този вирус имаме преразпределяне на икономиката. Проверяват дали ще издържи и Църквата - да я принизят, да я намачкат още. Сръбската, Гръцката, Руската не устояха, Българската устоя. Отварят храма, но задължително трябва да влезете с маска. На Цветница не отидох, защото няма как да сложа маска пред Бога. Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски. Ако имаш вяра в Бог, не трябва да си слагаш маска пред Неговото лице. Възкресение Христово е празникът, без който не можем. Ако отречем това и кажем, че не е празник, отричаме нашата човешка същност.Ние сме създадени по образ и подобие на Господа. На Възкресение Христово ми се иска народът да излезе и да отпразнува този празник като народ - масово.

Това не първият случай от началото на  извънредното положение, в който прокуратурата опвестява, че е повдигнала обвинения за изказвания, които всяват паника в условията на епидемия. С такива вече се сдобиха лидерът на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов и шефът на Българския фармацефтичен съюз проф. Асена Стоименова. Двама лекари от пловдивската болница "Св.Мина" също бяха обвинени за създаване на паника чрез подаване на невярна информация, след като се оплакаха от липса на предпазни средства и разкриха, че част от персонала е напуснал поради тази причина.

Чл. 326 от Наказателния кодекс гласи: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години. Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама