Covid-19 изяде хляба на 200 милиона души

17:40, 13 апр 20 25 2433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

У нас 44 хиляди са вече на борсата

Над 200 милиона души по света не работят в следствие на глобалния удар от вируса COVID-19, съобщава Международната организация на труда към ООН. По данните на организацията, повече от 90% от всички заети с трудова дейност живеят в държави, които са частично или изцяло обхванати от местни, дори квартални форми на локаут, локдаун и всички видове бариери, които пречат на изпълнението на ежедневна трудова дейност.
На този фон, безработните в България вече надвишават 44 хиляди, като над 18 000 от тях са посочили коронавируса като непосредствена причина за уволнението си. Числата оповести президентът на КНСБ Пламен Димитров. Най-силно засегнати са хората от леката промишленост, туризма, услугите и търговията на едро и дребно.

Кой понася най-голяма тежест?

Бързият отговор – всеки, който разбира, че вече е безработен. Всеки, който е имал работа, но я е изгубил заради вируса.

Говорим за локални и глобални статистически данни, но неоспоримият факт е, че в резултат от безработицата не знаем дали новите бедни ще намерят пари да се нахранят. Цялото извънредно положение – от остров Тонга, където първи посрещат настъпването на Нова година до Гринуичкия меридиан хората без работа не знаят какво следва. Рязкото преобръщане на рутината, както и промяна на ежедневието, със сигурност е отвело не един и двама до ръба на здравата психиката.
Вече няма значение дали говорим за бедни и богати държави, за образовани служители или обслужващ персонал. Липсата на работа означава:

  1. Проблеми с кредитите или с изплащането на задължения по кредитни карти;
  2. Проблеми с режийните сметки;
  3. Проблеми със здравната грижа;
  4. Проблеми с прехраната.

Това е в краткросрочен план. Какви са фактите: 

  1. От началото на пандемията, само в САЩ, работа са загубили над 17 млн. американци, като ударната вълна е най-осезателна през последната седмица, когато 6,6 млн. човека разбират, че са вече без препитание, съобщава Washington Post.От американското бюро по заетостта нарекоха ситуацията „безпрецедентна“. Вероятността да бъдат достигнати нивата от Великата депресия от 1930 г., когато 1/4 от хората остават без работа, а световният БВП спада с почти 30%, е съвсем реална.
  2. В Канада безработицата е достигнала 20%, а в някои сектори ще нарасне до 85%, съобщава телевизия CBC. Заявленията от безработни вече надхвърлят 6 млн. души.
  3. По данни на мексиканската агенция за трудова заетост, 18 млн. работни места са поставени на риск, само в последните дни на март в столицата Мексико заявления за безработица са подали 70 хиляди души.
  4. В Южна Америка държави като Бразилия, Колумбия, Перу, Чили, Аржентина заявяват, че хората, останали без препитание, са около или вече надхвърлят 20%. В последните десетина години, много от тези държави хвърлиха огромни усилия в борбата с наркокартелите, за да увеличат сигурността и да се превърнат в притегателна за туристите територия. Места, които са били недостъпни, защото са били поле на военни действия, сега годишно се посещават от гости от повече от 100 държави. Но този туризъм също спира за неизвестен период от време.

Какво се случва в Европа?

Само до края на март в Европейския съюз са освободени над 1 млн. работни места, по данни на Европейската конфедерация на профсъюзите. Поразени са всички сфери на производство, транспорт – въздушен и наземен, търговия на дребно и услуги. Само за Германия прогнозата е за възможни 3 млн. безработни, Франция предвижда срив с 6% от БВП, а в Испания само за март безработните са скочили с 800 хиляди.
Изправени пред реалната опасност от глад в чужда държава, вече 200 хил. наши гурбетчии се прибраха на родна земя. По думите на социалния министър Деница Сачева, на ден средно по 4 хил. души преминават през бюрата по труда в цялата страна. Най-слабо засегнати са технологичните компании, които са реорганизирали изцяло работни процес чрез онлайн свързаност и вършат всичките си задачи от дома.

Трагедия за едни и възможност за други

Кой бележи ръст и в назначенията, и в бизнеса? От американската компания за онлайн търговия Amazon са назначили над 100 хил. души, които да се занимават с обработването и доставянето на огромния брой онлайн поръчки. Google, Apple, Microsoft, Netflix и други технологични компании продължават да наемат нови служители, а от Walmart обявиха, че имат план да назначат над 150 хил. нови служители, като целта им е да смогнат с обработването и доставянето на огромния брой онлайн поръчки.
В България огромно е търсенето на медицински кадри, фармацевти, онлайн преподаватели, шивачи, шофьори, куриери, товарачи. Много е вероятно страната ни да се превърне в европейски център за производство на специализирани защитни облекла, което е възможно поради ниската себестойност на тази продукция у нас, в сравнение с производствените разходи в богатите европейски държави. Такова производството ще ни освободи целия ЕС от пряката зависимост от Китай, а стоките могат да се превозват и по земя.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама