Акцент на деня: Страсти и парадокси български

17:30, 13 апр 20 25 4297 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

България е страна на парадоксите - това клише, което от време на време медиите у нас изваждат от скрина, поизтупват и закачат в началото на някой "разтърсващ" репортаж, за съжаление се доказа през последните дни. Не вярвате? Да видим:

В коя страна е забранено събирането на повече от двама души на открито, но не и скупчването на хора в църквите?

В коя страна не можеш да излезеш без маска от вкъщи, но заедно с още стотина души може да "облизвате" една и съща лъжица в храма?

В коя страна забраняват разходките в парковете и събират колосални глоби от обикновените хора, докато вицепремиер и лидер на една от управляващите партии се препича на слънце на пейка в парка?

В коя страна сутрин лекари призовават да не се ходи на църква, защото няма да стигнат чувалите за мъртъвците и местата в моргите, а вечер политици призовават да покажем на тези лекари, че Бог е над тях?

Ако отговорихте на всички въпроси с "България" - честито, току-що потвърдихте, че живеете в страна на парадоксите. Всичко щеше да е забавно, ако не беше трагично. Как да спазваш карантина, когато тези, които те убеждават, че тя е необходима, не го правят? Как да запазиш вярата си, когато духовниците обясняват, че по-важни са не мислите и делата ти, а присъствието в храмовете? Как да запазиш разсъдъка и спокойствието си, когато сутрин те събуждат с приказки за морги и трупове, а вечер те приспиват с черна статистика и прогнози?

Ограничителните мерките са необходими само ако се прилагат еднакво за всички и навсякъде, в противен случай доверието в тях се подкопава. Църквата е дом на Бог само ако духовниците се опитват да помогнат на миряните, в противен случай се превръща в седалище на остаряла и закостеняла институция, която се интересува само от себе си.

От днес започва Страстната седмица - последните дни на Иисус Христос на земята, изпълнени с мъка и страдание. На нас също ни предстоят нелеки дни. Не е време за лицемерие, лъжовни проповеди, политически игри. Дошло е време за протегната ръка, съпричастие и отговорност - три простички неща, които те отличават като добър човек, духовник, лидер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама