Адвокат Гунчева подаде сигнал в прокуратурата за всяване на паника

22:25, 13 апр 20 25 6976 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Адвокат Елена Гунчева подаде сигнал в прокуратурата срещу премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и началника на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Причината е всяване на паника у населението, пише "Факти". 

Ето и текста на сигнала:

Уважаеми господин главен прокурор, 

В изпълнение на общественото си задължение по чл.205 ал.1 от Наказателно-процесуалния кодекс, Ви уведомявам за наличие на данни за евентуално извършено престъпление от общ характер по смисъла на чл.326 ал.1 от Наказателния кодекс.

По националните телевизии – БТВ, Нова телевизия, БНТ1, както и други, които не мога да изброя подробно, но са ноторно известни, лицата Бойко Методиев Борисов и Венцислав Методиев Мутафчийски /не ми е известна родствена връзка между лицата, въпреки сходството в презимето/, предаваха заблуждаващи знаци за тревога, с което считам за вероятно да са осъществили състава на престъпление по чл.326 ал.1 от НК със следните свои изказвания:

Относно лицето Бойко Методиев Борисов: На 04.04.2020 година, пред медиите, включително телевизии и радиопредавания /ноторно известни/, заяви, че „след 2-3 седмици ще сме в ада”, с което заяви, че има тревога и възбуди неоснователен страх и паника в голям брой български граждани, като използва заблуждаващи данни. Също ноторно известен факт е, че в България болните от коронавирус и починалите от него са пренебрежимо малък брой. И без да се принизява заплахата от зараза, насаждането на страх и паника сред българските граждани, използвайки медиите, за да разпространява заблуждаващи факти, Бойко Методиев Борисов вероятно е нарушил закона, което и следва да се установи.

Считам, че следва да бъде разпитано лицето, какви медицински показатели и данни за заболяването му дават основание да всява страх, като плаши българите с ад относно заболяването. Още повече, същото се случва в дни, когато православните християни в България празнуват Великденските празници и подобна тревога нарушава правото им на религия, като се има предвид, че съгласно Библията адът е наказание за грешниците, които са се отрекли от Бог или са имали смъртни грехове. По този начин лицето навежда твърдения, че явно само грешници и неверници се заразяват с вируса.

Обвиниха шефката на фармацевтичния съюз за всяване на паника

На 12 април същото лице заяви, че „ще дойдат хладилните камиони както в Ню Йорк /явно визирайки извозването на починалите от болниците/”, като отново създаде паниха и страх сред хората, докато към посочената дата, починалите от коронавируса са 29 човека от началото на заболеваемостта в България. И отново, без да омаловажавам сериозността на заразата, посочвам, че насаждането на страх и паника сред населението и заплахите с „чували с трупове, хладилни камиони и ад” не само няма да спомогне за спазване на мерките, но и ще причини лека телесна повреда на гражданите – състояние, неопасно за живота, като ги разтревожи, доведе до депресия, безсъние, нервност, несигурност в бъдещето и дори суицидни мисли, които е възможно дори да бъдат реализирани, какъвто случай вече имаше.

По отношение на лицето Венцислав Методиев Мутафчийски – същият, използвайки средствата за масово осведомяване, всеки ден насажда страх сред българските граждане, паника, която води до редица психични заболявания и суицидни мисли, като вместо адекватни мерки, съобразени със заболяването и картината му у нас, използва медиите предимно за всяване на паника, като също споменава трупове, хладилни камиони, смърт и т.н., многократно всеки ден, с което пряко застрашава психичното здраве на българите. Всички изказвания на лицето са ноторно известни и моля прокуратурата да провери дали изказванията му не представляват евентуално извършено престъпление по чл.326 от НК.

Също така, моля да проверите дали чрез изказванията и предприетите мерки от Националния оперативен щаб, не се поставя в опасност здравето и живота на българските граждани, тъй като ежедневно мерките се променят, като най-показателен е примерът с маските, за които лицето първоначално твърдеше, че не са необходими, а днес на брифинг пред медиите с конклудентни действия и отклоняване на въпроси показа, че и бебетата и малките деца трябва да носят маски, което пък може да постави в сериозен риск здравето и живота им.

По отношение на лицето Ананиев, известен като министър на здравеопазването, моля да проверите дали има необходимата компетентност от професионална гледна точка за издаване на заповеди за противоепидемични мерки с оглед обстоятелството, че същият не е завършил медицина, а заповедите му са неиздържани, взаимно си противоречат и поставят населението в риск за здравето и живота му, тъй като на практика заповедите не са мотивирани от медицинска гледна точка, каквато е задължителна за противоепидемичните мерки. Моля да проверите и дали не е надхвърлил правомощията си по закон евентуално и дали издадените от него заповеди са доведени по установения в АПК ред до знанието на населението.

С оглед на горното, моля да образувате проверка и предвид високата степен на обществена опасност, да бъде уведомена обществеността за извършената проверка. Всеки гражданин е длъжен да съобщи на органите на досъдебното производство за деяния, които според него биха могли да представляват престъпление, като това е обществено задължение на гражданите, както задължение на прокуратурата е да упражнява контрол за законността!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:08, 06 мар 23

Браво,Гунчева,защо не поискате обяснение,защо лицето Мутафчийски продължава да заема отговорните длъжност началник на най голямото здравно заведение у нас.Нищо не е забравено и няма давност,в момента е повдигнато обвинение за всяване на страх по времето на корона вируса срещу здравния министър на голяма европейска държава,напомнете това на народа

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама