Франция удължи карантината до 11 май

11:31, 14 апр 20 25 2961 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Франция удължава строгата карантина заради коронавируса до 11 май. Това съобщи президентът Еманюел Макрон в специално обръщение към нацията, която е една от най-силно засегнатите от епидемията. 

Президентът обяви, че Франция е имала "недостиг на защитни облекла, дезинфектанти, маски и други предпазни средства в сравнение с останалите държави", което според Макрон наложило "да се взимат трудни решения и да се прави тежък избор".

СЗО: Прибързана отмяна на ограниченията може да доведе до втора вълна на пандемията

Макрон каза, че училищата могат да започнат отново работа на 11 май, но големите събирания остават забранени до средата на юли. Според президента, някои болници във Франция все още изпитват голям натиск от наплива на пациенти с корнавирус. Макрон обяви още, че границите на Франция ще останат затворени за страни извън ЕС до второ нареждане. 

Дори след отпадането на масовите ограничения за гражданите, хората с хронични заболявания и сериозни увреждания, трябва да продължат да бъдат изолирани. Все пак Макрон отчете, че "надеждата се завръща", като имаше предвид данните, че епидемията забавя своя ход във Франция в последните дни.

Междувременно министърът на финансите Бруно льо Мер заяви, че очакванията за френската икономика са да се свие с 8% през тази година. По-рано Льо Мер прогнозираше 6-процентен спад на БВП за тази година, но това се основаваше на блокиране само за месец, вместо на двумесечния период, обявен от президента Еманюел Макрон снощи.

Льо Мер каза пред телевизия БФМ, че 8-процентната прогноза ще бъде включена в новата бюджетна програма за 2020 г., която ще бъде оповестена тази седмица.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама