Гешев: Част от политическата класа дава всичко от себе си да загубим битката с Covid-19

13:40, 14 апр 20 25 2859 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ние не сме загубили нито една битка, нямаме нито едно загубено знаме, но и нямаме нито една спечелена война. И това е заради българските политици, а не заради българския войник. Притеснявам се, че част от политическата класа дава всичко от себе си да загубим и тази битка. Надявам се да не успеят! Това заяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за "Епицентър".

Това, че не затворихме храмовете, е знак от Господ, че нещата у нас ще се случат добре. Защото, за разлика от много църкви, които твърдят, че са ортодоксални православни християни, ние сме единствените, които не затворихме храмовете. А да затвориш храм, е все едно да затвориш болница.

Той разграничи затварянето на храмовете и призивите за присъствие на литургиите. "Вярата е в сърцето. Не е задължително всеки път да се ходи в храма. Но това, че не са затворени църквите, не мисля, че е нещо лошо и че поставя опасност за здравето на българските граждани", коментира той.

Гешев отбеляза, че България е взела нелоши мерки, които са изпреварили много страни от ЕС, но анализът му до момента показва, че вървим две крачки напред, една назад

"Продължавам да твърдя, че който иска да има мир, трябва да се готви за война и това не е мой цитат. Когато казах, че ни предстои почти военно положение, никой не повярва. Но вече и папата в последната си проповед сравни медиците, изгубили живота си в битката с коронавируса, с войници, загинали на фронта", добави той.

"Войната сега е за живота и здравето на българските граждани....Tова, че ще умрем от глад за два месеца, е икономическа спекулация...Много ме дразни опита на част от  българската политическа класа да използва тази война с вируса, за да извлече политически дивиденти", коментира още Гешев.

Според него има две групи от хора, които се противопоставят на мерките. Едната са традиционните мрънкала, които мрънкат за всичко и са част от нашето ежедневие. Втората група са хора, които оказват доста сериозна политическа, медийна и всякаква друга съпротива към въвеждане на каквито и да било мерки и за тях в други времена би се използвал терминът „мародери“

"За мен единствената логика това да се случва по този начин е постигане на политически, икономически и финансови интереси като последствие от евентуалния провал на държавата в борбата с коронавируса, който те искат", коментира Гешев.

Главният прокурор сподели, че има доброто усещане, че след тази криза можем да излезем по-силни и по-добри. "Отдавна не съм виждал толкова хора да даряват, независимо дали пари или кръводаряване или нещо друго. Виждам и една огромна съпричастност. Тази криза ще раздели лошите от добрите хора, ще раздели зърното от плявата и може би ще издуха мръсната пяна, която плува отгоре вече 30 години по време на т.нар. Преход".

Главният прокурор заяви още: " В крайна сметка, когато си вярващ, знаеш, че над теб има някой, който ще те съди. Това ти дава ориентир в поведението. Един от проблемите на нашето общество е, че загубихме страх от Бога. А аз вярвам в Бога."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама