747 заразени с Covid-19 в България

17:08, 15 апр 20 25 5099 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

747 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 3 са в София, 7 в Смолян, 1 в Кюстендил, и 1 в Бургас. Лабораториите продължават да работят.

Сутринта ген. Мутафчийски съобщи за още 40 нови случая, като има нова област - Ямбол с един заболял.

14 души от три населени места в Ямболско са поставени под карантина, тъй като са имали контакт с 36-годишния мъж, дал първата положителна проба за коронавирус в областта. Очаква се да излезе резултатът от теста на съпругата му. Карантинираните са били колеги или роднини на болния, включително и личната му лекарка и медицинската сестра, при които той е отишъл на преглед. Мъжът не е пътувал и не е имал контакти с хора, завърнали се от чужбина, уточни областният управител Димитър Иванов, предаде БНР.

Месец в извънрeдно положение - равносметката

218 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 31 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. При 39 лица-медицински персонал е установен COVID-19.

През изминалото денонощие е починала 59-годишни жена в „Пирогов“. Пациентката е била с цироза и с редица заболявания, била е на апаратна вентилация. Общо починалите са 36 души – 20 мъже и 16 жени. 29 лица са в интензивни отделения.  Средната възраст е 63,8 г.

През последните 24 часа има три нови случая на заразени деца – на 6, 9 и 15 години от София и София област. Те не са приети в болница. При медицинския персонал има два нови случая. Става дума за санитар от ВМА и един от Александровска болница, за който се уточнява каква е точно позицията му. С тях инфектираните с коронавирус медици у нас стават 39.

413 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 334 на жени. Децата до 18-годишна възраст са 27, а под 10-годишна – 14. Излекувани са 105 души, като новите излекувани за денонощието са 24.

Старозагорско село е под карантина

От днес започна и масовото тестване на жители на село Паничерево. Старазогорското село е поставено под пълна блокада заради шест положителни проби. „Става въпрос за огнище там“, заяви началникът на Щаба. 

Той коментира случая с избягалия заразен от болницата в Стара Загора. "Случаят на избягалия заразен с коронавирус пациент говори, че трябва да се предприемат по-сериозни мерки за охраняването на тези лица. На колегите е обърнато внимание", заяви ген. Мутафчийски. По думите му грешката е била, че са оставени ключове от вътрешната страна на вратата. 

Той заяви още, че в България има най-ниска смъртност, най-ниска заболеваемост и най-либерални мерки. „Едно от големите постижения на България е, че до момента няма огнища на заразени в домове за възрастни хора. Отделяме голямо внимание на тези домове“, коментира той.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 19; Бургас – 27; Варна – 24; Велико Търново – 9; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 12; Кюстендил – 19; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 15; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 36; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 13; Смолян – 26; София – 447; Стара Загора – 24; Хасково – 9; Шумен – 4, Ямбол – 1.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама