Ген. Мутафчийски откри лабораторията в Пловдив

13:52, 15 апр 20 25 2734 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

От днес в Пловдив започва работа новопостроена лаборатория за диагностика на Covid-19. Тя се намира на територията на Университетска болница "Свети Георги".

735 заразени с Covid-19 в България

За нейното откриване в града под тепетата пристигна началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Първоначалният капацитет на лабораторията е 30 проби дневно, като той постепенно ще бъде увеличен до над 70.

В нея ще работят петима специалисти, като помещенията са с висока степен на биологична защита. Апаратурата е последно поколение производство от Южна Корея. Вече са постъпили 6 проби, съобщи ръководителят на лабораторията доц.д-р Мария Атанасова. 

На откриването ген. Мутафчийски подчерта, че едно от основните изисквания на ЕК за възстановяването на нормалния начин на живот е наличието на лабораторен ресурс за изследвания. "Пловдив показа, че е  единен и по-особен град отколкото  другите градове - еталон за това, което може да се случи, само за  месец на гола поляна възникна  лаборатория, която  е от най-модерните в страната", заяви той и припомни, че за месец у нас заработиха 18 лаборатории, докато преди това е имало само една референтна лаборатория. 

Смениха началника на Инфекциозната клиника в Пловдив

На събитието присъстваха още областният управител Дани Каназирева, кметът на Пловдив Здравко Димитров, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов, ръководителят на лабораторията доц. д-р Мария Атанасова, както и пловдивският митрополит Николай. 

Лабораторията ще продължи да работи и след края на пандемията с възможност за  широка гама вирусологични изследвания. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама