Акцент на деня: Патриотизъм в пазарска количка

17:30, 15 апр 20 25 5446 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Както беше казал Иван Вазов, "всичко българско и родно любя, тача и милея", така и под угрозата за сриване на икономиката правителство и бизнес си стиснаха ръцете с договорката "български стоки по щандовете и количките".

Държавата първо задължи търговските вериги да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите си, а след това седна заедно с тях на една маса. Министър Десислава Танева обясни на веригите, че настоящата криза е принудила правителството да вземе подобни мерки.

Премиерът Борисов и министър Танева увериха земеделските стопани, че правят всичко по силите си, за да подкрепят родното производство. Производителите подчертаха, че искат да продават стоката си в България и по думите им, именно търговските вериги са канал за реализация на продукцията им. Те настояха и срокът на действие на постановлението да бъде без ограничение.

„Настоящата криза и пандемия ни принуждава да вземем бързи мерки с цел минимизиране на щетите от свитите пазари в Европа и света, както и да минимизираме изхвърлянето на храна и фермерите ни да оцелеят“, заяви Танева, като уточни: „Безспорно основното остава достъпът до българския потребител. Изборът какво ще консумира е само негов“.

Представителите на големи търговски вериги увериха, че ще подкрепят родното производство.

„Българските производители ще намерят място на рафтовете ни. Изборът е на потребителя. Апелираме, ако искат да бъдат съпричастни, да изберат българското. Това е отговорният избор и мъдрото решение“, каза изпълнителният директор на Сдружението  за модерна търговия Йордан Матеев.

Всеки собственик на повече от 10 обекта за търговия с храни от една верига на територията на страната ще е задължен да предлага местна българска продукция, уточни министърът на земеделието. „Няма нито една изключена верига от познатите на потребителите, които да са изключени от постановлението на МС“, уточни Танева.

За продуктите трябва да се отдели достатъчно площ и ясно да е обозначено, че са родно производство. Трябва да се предлагат: мляко и млечни продукти; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци. Млечните продукти трябва да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко.

Тези, които не спазват постановлението, са заплашени от глоби от 15 до 25 000 лева при първо нарушение, а от 30 до 50 000 лева при повторно. Кабинетът вече има и законово право да приема актове за защита на българските стоки до отмяната на извънредното положение, както и временна забрана за внос на храни от страни извън ЕС.

Само преди няколко дни обаче веригите бяха на твърдото мнение, че предложените регулации на пазара са не само излишни, но биха довели и до редица негативни последици за българските потребители, производители и икономиката като цяло. Веригите изразиха опасения, че това ще повиши цените, ще ограничи избора и ще доведе до дефицит на много стоки, а до пазара ще достигнат храни с ниско качество.

Ограничаването на промоциите директно вдига цените на храните, защото около 1/3 от оборота на хранителните вериги е с промоционални стоки. Ще се вдигат и разходите на домакинствата.

Според Сдружението за модерна търговия най-тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България. Веригите изтъкват, че промените противоречат на европейското законодателство и защитават основно интересите на сивия сектор в страната, който в условията на извънредно положение не успява да намери пазар за несертифицираната си продукция и се опитва да влезе в търговските вериги през „задната врата“.

„Малкият и средният производител в страната няма достъп до пазара. Търговските вериги спазват политики за качество, но за тях водещо е ниската цена“, смята пчеларят Петко Симеонов. По думите му качествената храна не може да стигне до потребителя, а самият купувач не е достатъчно добре информиран за всички рискове, преработка и производство на храните, които купува.

Според него е доста спорен въпросът дали продуктите ще поскъпнат след въвеждане на мярката. „Ние в момента не можем да продаваме меда си, който произвеждаме тук, а го продаваме в Европа, защото нямаме достъп до търговските вериги". "Колкото и да искаме да продавам тук този качествен продукт, не можем. В същото време продаваният в търговските вериги продукт не може да се конкурира с нашия по качествени показатели", отбеляза Петко Симеонов. Според него от това са ощетени както производители, така и потребителите.

Като мярка в подкрепа на земеделския ни сектор първи вицепремиерът Красимир Каракачанов се обяви за спиране на целия внос и продажба на вносни плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар. Това, според Каракачанов, ще подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население в условията на обявената пандемия от COVID-19.

От ВМРО бяха категорични, че подпомагането на хранителния бранш и леката промишленост трябва да е не антикризисна мярка, а целенасочена държавна политика. От ВМРО предупредиха големите търговски вериги, че ако откажат да увеличат процента български стоки в асортимента си, може да им бъде наложен специфичен данък за опериране на родния пазар.

От партията посочиха още, че не приемат твърдението на веригите, че може да бъде започната наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия, тъй като извънредността на ситуацията в ЕС е достатъчен аргумент за засилване на регионалния протекционизъм.

Икономистът Владимир Каролев изрази опасение, че намесата на държавата ще доведе до повишение на цените, празни щандове, тъй като невинаги има българска продукция, и недоволни производители.

Според него, смяната на модела ще доведе до шок върху реорганизация на доставки и разпределение в магазините. "Вероятно ще има или отказ за определени български заводи, за да се изпълнят държавно-зададени квоти с други или българските заводи ще почнат доброволно да се изнасят от българските щандове, тъй като там има празни рафтове - а никой производител не желае продукцията му да седи до празен рафт", пише Каролев.

"Ако търговската верига или българският производител сгрешат, те фалират. Ако политикът сгреши, ние плащаме сметката", завършва икономистът.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък коментира постановлението на МС така: "Търговските вериги победиха правителството. Шумно рекламираните мерки за защита на родното стигнаха само до: предоставяне на площи във веригите за продажба на български регионални продукти. Толкоз", коментира тя.

Бившият министър на земеделието Мехмед Дикме каза, че в България 70% от зеленчуците се продават от пазарите или малките квартални магазини, а само 30% от продукцията се продава в големите хипермаркети.

"Каквото и да увеличат, няма да решат проблема, защото заложената продукция е предвидена за износ, а като той е спрян в момента, се произвежда повече продукция, отколкото може да се потреби от българските ползватели. Дори търговските вериги да предлагат и 100% само българска продукция, потреблението не може да изконсумира онова, което се произвежда в България".


TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама