Какво да сложим на трапезата за Великден

13:00, 18 апр 20 25 2295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великден е най-големият християнски празник и затова трябва да бъде посрещнат подобаващо. Дори в дни на извънредно положение. Традицията повелява задължително на трапезата да присъстват боядисаните великденски яйца, както и козунак. Но какво още да сложим на празничната трапеза?

Като балкански народ за нас е важно на масата да има месо. Най-подходящото за този празник е агнешкото. Свързваме го с факта, че в деня на Възкресението е било пренесено в жертва агне. 

С агнешкото месо може да се експериментира - агнешка чорба, печено агнешко или да се напълни цяло агне със зеленчуци.

Ако не искате всички ястия да са с агнешко, може да заложите на типична пролетна супа - супа с лапад, супа от коприва, киселец, а защо не и гъбена.

Вдъхнете пролетно настроение и в салатите си, като заложите на традиционните зелени салати. Разбира се, може свободно да ги разнообразите  и да ги украсите по избор. На пазара има в изобилие пресни марули, спанак, айсберг, краставици, репички, както и ягоди.

Що се отнася до десерта, може да творите на воля. В Западния свят залагат на шоколадовите зайци и бонбони. При нас са по-характерни курабиите и козунака, но не трябва да се ограничавате само до тях. Добра идея е да заложите на великденски мъфини или на торта, пълна с шоколадови яйца.

Каквото и да сложите на трапезата, не забравяйте доброто настроение. Все пак не всеки ден е Великден.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама