По искане на прокуратурата: КЗК започва проверка на цените на горивата

16:27, 16 апр 20 25 1987 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва проверка на цените на горивата по искане на прокуратурата.

КЗК образува производство за установяване на евентуално извършени нарушения при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала, от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД и „Трейднет Варна“ ЕООД.

Само с 11% пада цената на бензина у нас, при над 47% по-ниска цена на петрола

Повод за образуване на производството e постъпил сигнал от Върховна
административна прокуратура (ВАП) относно несъответствието между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб (с 47,4% според Агенция Митници) през месец март и намаляването на цените на дребно на автомобилните горива в страната (с около 11%) в същия период.

Според анализа на Агенция Митници, спадът на цената на суровината е започнал около 06.03.2020 г. и е свързан с разпространението на COVID-19 и мерките и ограниченията, които държавите по света са предприели за недопускане на неговото разпространение. Цените на горивата на бензиностанциите са реагирали на промяната на борсовата цена една седмица по-късно (около 12.03.2020 г.).

От анализа става ясно, че понижението на средните цени на дребно на бензин и дизел плавно следва понижението на средните цени на горивата при освобождаването им от данъчни складове. Въпреки това остават опасенията в публичното пространство, че същите са в несъответствие със значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб и са в резултат на наличието на антиконкурентни практики на съответните пазари, се посочва в официалното съобщение.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама