Мутафчийски: Оправдаха се очакванията за пик на заразените покрай Великден

18:38, 16 апр 20 25 2503 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Предположихме, че около Великден ще има пик на заразените и очакванията ни се оправдаха, каза ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски по bTV.

По последни данни заразените у нас са 800 души, а положителните проби за COVID19 за последните 24 ч. са 65. По думите му се очакват резултатите от 140 проби във ВМА, лабораториите от страната също не са приключили работа.

Достигнахме 800 заразени с COVID-19

„Цветница, по-хубавото време през последните дни също повлияха. Поведението през изминалата седмица беше изключително недисциплинирано, сега берем плодовете“, каза още ген.-майор Мутафчийски.

Относно километричните опашки от автомобили на изходите на София, ръководителят на щаба посочи, че масовото напускане на столицата ще даде възможност за разпространение на заразата.

Ген.-майор Мутафчийски посочи, че с напредване на заразата в много държави започват да се губят епидемиологичните връзки между контактните лица на пациенти с COVID-19. Затова се предприема масово тестване на големи групи хора в определени региони. У нас експертите обаче все още успяват да ги проследят. Допълни, че не е икономически издържано да се тества цялото население у нас, защото това ще даде само момента картина, а масово хората нито са заразени, нито имат антитела.

Акцент на деня: Вяра от дистанция

„Под 1% е заболеваемостта и то в рискови групи. Ние не си правим илюзията, че хващаме абсолютно всички заразени. Досега математическите модели показват, че хващаме двама души на 11 заразени. В последно време тази цифра е занижена и хващаме двама на седем. Допустимият брой на заразените, които не са обхванати от здравната система е около 6-7 000 души“, посочи ген.-майор Мутафчийски.

Той заяви, че се надява хипотезата, че ваксината БЦЖ предотвратява заразяване с COVID-19 e вярна, но няма достатъчно доказателства.

Ръководителят на щаба обясни, че у нас се наблюдава т.нар. фамилно заразяване. Има и изключения, при които някои членове на семейството не се заразяват, въпреки че живеят с човек, който има коронавирус.

Ген.-майор Мутафчийски уточни, че масовото тестване в столичните квартали „Факултета“ и „Филиповци“ ще продължи. Той допълни, че струпването на хора не е само в ромските махали, като даде пример с големите хипермаркети.

Нови 13 заразени във "Факултета", сред тях и две деца

„Днес се стигна няколко пъти да се обаждам на представител на големите хранителни вериги, за да ги предупредим, че ако продължават да не упражняват никакъв контрол при достъпа – ще се принудим да препоръчаме затваряне на магазините и налагане на глоби“, каза той допълни, че въпреки поетия ангажимент от тях да осигурят коридори за пазаруване за възрастни хора, мярката вече е неактуална.

Мутафчийски коментира, че досега не са попадали на случай пациент да се зарази два пъти с COVID-19, както и на странични ефекти при лечение с медикаментите „Хлорихин“ или „Хидроксихлорихин“. Преди няколко седмици излезе информация, че пациенти със сърдечно-съдови заболявания, приемали лекарствата, са починали.

„До там стигнахме, че да излязат медиците, които преживяха толкова много неща, да ръкопляскат на нас, които се разхождаме и лигавим по улиците. Това е перверзно“, каза ген.-майорът.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама