Кореспондент на bTV се опитва да кадрува в БНТ?

18:49, 16 апр 20 25 6078 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кореспондентът на bTV в Лондон Васил Христов се опитва да кадрува в Българската национална телевизия. За тази скандална ситуация алармират служители на “Сан Стефано” 29.

Христов пребивава в английската столица от няколко месеца. Първоначално той опита да стане директор на Българския културен институт в Лондон, но на конкурса за длъжността е класиран едва трети. Отскоро предава случващото се във Великобритания за bTV, а преди това е работил за обществената телевизия.

Подозренията са, че безпрецедентната намеса в политиката и управлението на БНТ Христов извършва чрез приятелския си кръг - Александра Гюзелева-Шани, Весела Петрова и Николай Колев. Именно те са в основата на опита да реализират скандал в културните среди през последните дни.

Христов бе продуцент на предаването “Денят започва с култура” и бе инициатор на протеста на екипа срещу тогавашния програмен директор на БНТ1, а понастоящем - генерален директор Емил Кошлуков. Тогава настоящият кореспондент на bTV в английската столица накара водещите на предаването да прочетат протестна декларация, а след това изкара екипа пред сградата на “Сан Стефано” 29.

Източници от телевизията коментират, че дни преди да напусне БНТ, Христов е отрекъл да “разпалва” колегите си и дори е получил повишение. След няколко дни на мениджърска позиция, продуцентът на културния слот е напуснал. Версията за причините, изтъкната пред тогавашното ръководство и версията, тиражирана публично от него обаче рязко се разминават.

Намерил удобен пристан в Лондон, Христов продължава с атаките си срещу националната телевизия. Този път - с участието на близкия му кръг в културната редакция.

В последните дни, в опит да оптимизира работните процеси в БНТ и да реорганизира работата, за да подсигури непрекъсваемост в условията на пандемия, ръководството разделя екипите на предавания, а някои започват да се излъчват на запис. Част от мерките са взети в периода, в който подобни мерки се взимат и в Нова телевизия. Ситуацията обаче е използвана от приятелския кръг в културната редакция, за да укрепи разклатените си позиции.

Така водещата на “Култура.бг” Александра Гюзелева-Шани се свързва с екипа на “Площад Славейков”, за да алармира, че тя й колегата й Димитър Стоянович са отстранени от културния блок. Сайтът веднага подхваща новината, без да провери фактите. А те гласят, че и Шани, и Стоянович продължават да са в трудово-правни отношения с телевизията-майка.

Културният портал продължава спекулациите по темата с твърдението, че “заповед в писмен вид за свалянето им от екран все още не им е връчена”, при положение, че такава не се изисква. Освен това не може да се издаде дори устна заповед, ако няма идея двамата да бъдат трайно свалени от екран.

По-късно, отново в коментар за “Площад Славейков”, се отбелязва и как “в странен казус попада и предаването „Бизнес.бг“, чийто дългогодишен водещ Марио Гаврилов също вече не е на екран”. Твърдението също не коректно, тъй като предаването е на едва няколко месеца и няма как Гаврилов да му е “дългогодишен” водещ. Освен това решението на Гаврилов е лично, а до момента от БНТ не са коментирали как ще продължи форматът и дали вече няма избран друг водещ.

И въпреки че редица от твърденията в статиите и коментарите на “Площад Славейков” не отговарят на истината, темата бива подхваната (дори с дословно препечатване в някои случаи) от ClubZ и Дневник. А освен това материалът от културния сайт се споделя и коментира активно от Васил Христов.

По добре позната схема от последните месеци, опитите за овладяването на културната програма на БНТ от приятелски кръгове продължават с т.нар. “втори залп” - протесна декларация от интелектуалци. Част от нея е Иван Лечев, който журира таланти в музикален формат на bTV, както и Найо Тицин. От известно време последният е популярен не само като журналист и организатор на филмов фестивал, но и като оператор на кореспондента на bTV във Франция Десислава Минчева.

Интелектуалците, поведени формално от Асен Асенов, се обявяват за връщане в ефир на Гюзелева и Стоянович и заявяват, че няма да участват в “Култура.бг”, ако бъдат поканени. Паралелно с това приятелският кръг в културната редакция се опитва да притисне всички, които не го подкрепят или не са заели страна в несъществуващия казус.

Източници на ТОПНОВИНИ твърдят, че Христов активно се опитва да ангажира с изкуствено създадения проблем и Асоциацията на европейските журналисти. Какъв обаче е интересът на кореспондента на bTV по темата - не е ясно. Предполага се обаче, че другите участници в скандала целят вдигането на шум, който да ги “бетонира” в националната телевизия.

“Култура.бг” е единственото ежедневно предаване, което се води от трима водещи. По принцип всеки един от тях е в ефир една седмица, за разлика от водещите на сутрешния блок и “100% будни”, например, които са в ефир постоянно. До момента, освен чрез няколко думи от Емил Кошлуков, Българската национална телевизия не е коментирала по никакъв начин ситуацията. Не е ясно дали и как медията ще реагира на поведението на служителите си, които разпространяват неверни твърдения.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ambinia 19:31, 10 мар 23

Percentages are presented as absolute numbers with 95 confidence interval cialis for sale Pamela Banister practices family medicine at Singing River Health System s clinic in Pascagoula

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама