Ангел Кунчев: Най-точният показател за епидемията са хората, нуждаещи се от лекарска помощ

19:49, 16 апр 20 / COVID-19 25 1736 Шрифт:
Антония Иванова

Разширената мрежа на лаборатории, които доказват вируса, и повечето тестове, които правим дневно, са и причината да хващаме и по-голям брой хора с COVID-19, каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния щаб д-р Ангел Кунчев по БНТ.

Най-сигурният, най-точният показател е броят на хората, които се нуждаят от лекарска помощ, от лечение в болница и за съжаление, смъртните случаи, тъй като там никаква статистика не може да повлияе, да изкриви резултатите, каза Кунчев.

Мутафчийски: Оправдаха се очакванията за пик на заразените покрай Великден

Той е категоричен, че взетите мерки са ефективни. В сравнение със страните, близки до нас от Балканския полуостров - и Сърбия, и Гърция, имат три пъти повече смъртни случаи, а Румъния има десет пъти повече от нас. Това е показателно, че мерките, които наложихме, колкото и да са дълги и неприятни, вършат работа, те всъщност я свършиха, подчерта той.

Даваме си сметка, че не можем да прекъснем епидемичния процес, можем да го отложим, но това даде време да организираме значително по-добре здравната ни система и по-точно тази, която работи в момента с тези болни, поясни д-р Кунчев. Тук се включват апаратура, лекарствени препарати, информираност, опит на колегите им от целия свят.

Кунчев коментира и теорията за придобиване на имунитет, при която трябва 70% от хората да са срещнали този вирус, за да се изгради този имунитет. Той припомни, че сме имали досега среща с други два коронавируса, които не са се държали по този начин - нито при тежкия остър аспирационен синдром преди 18 години, нито при средиземноморския преди 10 години.

Нови 13 заразени във "Факултета", сред тях и две деца

Нямаше нужда да се натрупват 70% имунни лица, за да започне да се самоограничава, но те се самоограничиха. Този е третият коронавирус, с който имаме среща. Дали точно така ще протече, на мен ми е трудно да кажа и всъщност никой не може да го каже. Има вероятност да не чакаме едва ли не всеки от населението да се е срещнал, да е изградил имунитет и едва тогава да започне обратно развитие, каза още Кунчев.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.