Затварят София за влизане и излизане до второ нареждане

23:15, 16 апр 20 / София 25 6110 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

От 00.00 ч. тази нощ до второ нареждане се преустановява влизането и излизането в и от София на всички превозни средства. Това съобщиха председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Снимка: Министерски съвет

Забраната е по предложение на Националния оперативен щаб. Преустановява се движението и на организирания междуградски пътнически транспорт.

"Още от вчера се наблюдава напускане масово на София, която е основното огнище с най-много болни, заразени от COVID-19. Всички тези, които напускат София, са разпръснати из цялата страна. Това води до още по-тежка епидемиологична ситуация с неясни последици. Те ще станат ясни в близката една седмица. Този процес продължава, както вчера, така и днес, най-вероятно и утре и вдругиден", посочи като причина ген. Венцислав Мутафчийски.

Мутафчийски: Оправдаха се очакванията за пик на заразените покрай Великден

"Имаме вече 40 случаи, които не са инцидент, а вече  се превръщат в тенденция", каза още той. Абсолютно всички мерки вече са в полезрението на Щаба, включително налагане на вечерен час, отговори ген. Мутафчийски на журналистически въпрос.

Министър Ананиев съобщи, че забраната важи за всички автомобили с изключение на: товарния превоз, които със съответната документация  трябва да докажат необходимостта от извършването на съответния транспорт; всички автомобили със специален режим на действие; автомобили, които превозват граждани в нужда от лечение, като се посочва лечебното заведение, в което трябва да отиде да се лекува; автомобили, които превозват медицински лица, отиващи да работят в съответното лечебно заведение; аварийните автомобили на електроразпределителните дуржества, на ВиК дружествата, и на тези, които се занивамат с интернет разпостранение и тв разпространение на програми.

Изключението не важи и за служебните автомобили, които превозват работици и е необходимо да влязат или излязат от София, за да стигнат до работните си места, като шофьорът трябва да посочи кое е предприятието, в което отиват да работят, и телефонът на ръководителя.

Работникът, пътуващ с личното си превозно средство, трябва да посочи работодателят и телефона на работодателя, като се определя времеви график за влизане и излизане в столицата.

Снимка: Министерски съвет

Достигнахме 800 заразени с COVID-19

Графикът за влизане в столицата е от 6 ч. до 8 ч., а излизането ще става от 18 ч. до 20 ч., с декларации. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили, които отиват и се връщат от работа, каза от своя страна вътрешният министър Младен Маринов.

Маринов съобщи, че над 5000 автомобила са върнати, при опит да напуснат столицата днес. Той заяви, че служителите на МВР са му докладвали за измислени истории, само и само да бъде напусната столицата „..отивам там защото...“.

Младен Маринов заяви, че ситуацията се превръща в игра на котка и мишка.

„Не знам тези, които са успели да ги преметнат, как ще се върнат обратно", заяви Маринов. "Разпоредил съм всички декларации да се проверят и хората посочили неверни данни ще си носят последиците“, категоричен е вътрешния министър.

Акцент на деня: Вяра от дистанция

На въпрос как ще бъдат ограничени мерките на пътуващите с БДЖ и автобусен транспорт, ген. Мутафчийски каза, че по отношение на жп транспорта ще се избягват междинните спирки, както и над 36 влака са отменени заради празниците.

Попитани дали са закъсняли с тази мярка за затварянето на София за влизане, или излизане министър Ананиев отговори, че след призивите на премиера Борисов не са вярвали, че ще има такова неглижиране от страна на българските граждани и в частност на столичани.

За служителите на МВР, които са на първа линия ще бъдат предвидени и допълнителни възнаграждения, които в момента се обсъждат.

„Нека да видим какво ще се случи...изключително съм разочарован към отношение на гражданите към полицията. Това не бива да се случва в нито една държава. „Само с добри намерения не се случват нещата“, заяви министър Маринов.

Ако настъпи момент на много заболели полицаи или такива които са поставени под карантина, тогава евентуално ще бъде потърсена намесата и на армията в борбата с коронавируса.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама