Напрежение и протест в столичния квартал „Факултета"

15:10, 17 апр 20 / София 25 3685 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Около 50 души се събраха около 13 ч. близо до един от контролно пропускателните пунктове на столичния квартал „Факултета“. Към 13:30 ч. МВР овладя ситуацията и напрежението спадна.  

От МВР заявиха, че струпването е станало заради "подаване на грешна информация" - в полицията бил подаден сигнал, че жена се нуждае от полицейска намеса, тъй като съпругът ѝ, който има ограничителна заповед, е влязъл в дома ѝ и я е нападнал. Пристигналите на място жандармеристи, които трябвало да предотвратят случая на домашно насилие, се намесили, но това довело до раздразнение сред хората в квартала, обясни директорът на столичната полиция ст. комисар Георги Хаджиев.

"Както виждате, не предприемаме абсолютно никакви репресивни мерки. Към настоящия момент те дават резултати. Надявам се в днешния, а и в следващите дни да няма никакъв проблем", заяви той, цитиран от БНР.

Сред жителите на "Факултета" имаше и недоволни от ограничителните мерки, които изразиха недоволството си с викове "оставка". Те заявяваха, че не ги допускат да ходят до магазина в квартала. Причината за тяхното недоволство беше, че полицията и местните и медиатори в квартала настояваха между хората, които влизат в местния магазин, да има по два и повече метъра разстояние. 

Снимка: БГНЕС

Полицията в София няма информация за струпване на хора и за напрежение в другия квартал с контролно пропускателни пунктове - "Филиповци".

Поставиха КПП-та в няколко столични квартала

На място е зам.-директорът на СДВР Антон Златанов, който обясни, че снощи група жители на "Факултета" са спорили с полицията на едно от КПП-ата. "За хората в тези два квартала "Филиповци" и "Факултета" трябва да е ясно, че докато има заповед за карантина на двата квартала, тя ще се изпълнява на сто процента и няма да се допускат своеволия", коментира той

Заместник-кметът на община "Красна поляна" заяви пред БНТ, че е сезирал прокуратурата заради клип във Facebook на местен ромски лидер, който е призовал хората от квартала днес в 12.00 часа да се съберат на протест.

Снимка: БГНЕС

"Не става дума за дискриминация, а става дума за опит да локализираме заразата и да запазим живота на хората, които са там, на техните близки и съседи, апелирам да се подкрепят тези мерки", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на БНР. Тя подчерта, че мерките са наложени заради големия брой заразени с Covid-19 в тези квартали: "Открити бяха семейни огнища на заразата, които имат много голям брой контактни лица", посочи тя.

Междувременно продължава масовото тестване за коронавирус във „Филиповци” и „Факултета”. Вчера там са направени над 160 проби, като 20 са се оказали положителни. След това на PCR тест се е оказало, че 50% от тях са положителни.

Същевременно продължава масовото тестване за коронавирус във „Филиповци” и „Факултета”. Вчера там са направени над 160 проби, като 20 са се оказали положителни. След това на PCR тест се е оказало, че 50% от тях са положителни.

Снимка: БГНЕС

"Днес циганите се бунтуват, защото не са свикнали да спазват законите. Те се бунтуват, защото са свикнали за тях държавата да е дойна крава за помощи и детски, но не и висш орган, който да изисква каквото и да било като насрещни действия от тях". Така депутатът от ВМРО Александър Сиди коментира ситуацията в своя Фейсбук профил. Той посочи, че като заместник-председател на Комисията по обществен ред и сигурност в 44-ото Народно събрание категорично подкрепя решението на Щаба гетата да бъдат затворени. "Заставам зад действията на полицията и не приемам никакви приказки за човешки права и толерантност към един единствен етнос", категоричен е още Сиди.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама