Жертвите на коронавируса в света надхвърлиха 160 000

15:47, 19 апр 20 / Свят 25 2518 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Починалите по света от Covid-19 надхвърлиха 160 000, като почти две трети от тях в са в Европа, съобщава АФП въз основа на официални източници, предаде БТА.

Регистрирани са общо 160 502 смъртни случая от 2 331 318 заразени. Те включват 101 398 смъртни случая и 1 151 820 инфекции в Европа - континентът, който е най-силно засегнат от вируса.

САЩ са страната с най-много регистрирани смъртни случаи - 39 090, следвани от Италия с 23 227, Испания 20 453, Франция 19 333 и Великобритания с 15 484.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Междувременно към засилващия се натиск върху Китай по отношение на справянето с новия коронавирус се прибави и Австралия, която постави под въпрос неговата прозрачност и изиска международно разследване на произхода на вируса и как той е бил разпространен, предаде БГНЕС.

Смята се, че коронавирусът се е появил на пазар за продажба на диви животни в централния китайски град Ухан в края на миналата година. Той се разпространи по целия свят, заразявайки около 2,3 милиона души и убивайки близо 160 000.

Министърът на външните работи на Австралия Марис Пейн заяви, че притеснението й относно прозрачността на Китай е достигнало „много висока точка“. "Проблемите около коронавируса са въпроси за независимо разследване и мисля, че е важно да направим това", каза Пейн. "Всъщност Австралия абсолютно ще настоява за това."

Австралия успя да постави епидемията под контрол, преди да натовари системата си за обществено здраве, като отчете 53 нови случая днес. Те доведоха до общ брой заразени 6 586, сочат данните на здравното министерство.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Австралия са отчетени 71 смъртни случая. Процентът на нарастване на новите случаи е под 1% за седем последователни дни - много по-нисък, отколкото в много други страни.

Призивът на Пейн за разследване на епидемията идва в момент на напрегнати връзки между нейната страна и най-важния й търговски партньор. Взаимоотношенията се влошиха на фона на обвиненията на Австралия за намеса на китайци във вътрешните й работи и загрижеността за това, което Австралия вижда като нарастващо и неоправдано влияние на Китай в Тихоокеанския регион.

Призивът на Австралия за разследване идва, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп засили критиките си към Китай. Тръмп и неговите висши помощници обвиниха Китай за липса на прозрачност след избухването на коронавируса. В събота Тръмп заяви, че Китай трябва да бъде изправен пред последствия, ако "съзнателно е отговорен" за пандемията.

Китай отхвърля подобна критика, казвайки, че е бил открит за избухването и е предупредил света за това.

Миналата седмица Тръмп прекрати помощта за Световната здравна организация, обвинявайки я, че е „ориентирана към Китай“. Базираната в Женева агенция отхвърли това, но австралийският здравен министър Грег Хънт също я разкритикува, казвайки, че някои от отговорите й на коронавируса не са помогнали.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралия се противопостави на съветите на СЗО на 1 февруари и забрани пристиганията от Китай. По-късно тя затвори границите си и наложи строги ограничения на общественото движение.

Съседна Нова Зеландия, която предприе една от най-суровите блокировки в света, дори преди да съобщи за първа смърт, постигна още по-голям успех в удържането на коронавируса. Има 4 нови потвърдени случая в Нова Зеландия за ден, което доведе до общо 1 098 инфекции. 11 души са починали, показаха данни на здравното министерство.

"Знам, че не беше лесно, но сработи", каза премиерът Джасинда Ардерн на брифинг. Тя допълни, че правителството й ще се срещне в понеделник, за да реши дали да облекчи ограниченията на социалното дистанциране


TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама