Кои страни облекчават мерките срещу коронавируса

15:21, 20 апр 20 / Свят 25 3517 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

В Германия от днес някои предприятия се върнаха към работа след едномесечно прекъсване. Отварят врати малки и средни магазини, с площ по-малко от 800 кв. м., макар че 16-те провинции имат различни правила за връщането към работа, предаде БНР. Разрешение да подновят работа получават и автокъщи, продавачи на велосипеди и книжарници. В някои провинции в този списък са и зоопарковете.

Училищата ще отворят врати за по-възрастните ученици, които се явяват или готвят за изпити, в Саксония, Берлин и Бранденбург. Други провинции се готвят да отворят училищата по-късно тази седмица или в началото на май. Продължава дебатът за грижите за по-малките деца. 

Германският канцлер Ангела Меркел междувременно изрази опасенията си, че отпускане на дисциплината след днешното поетапно отваряне на магазините в страната може да предизвика нова вълна на заразата Covid-19. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Освен в Германия, от днес и в редица други държави в Европа влизат в сила облекчения на мерките срещу разпространението на коронавируса.

В Словения, след повече от едномесечно прекъсване, бяха отворени по-голяма част от магазините и обектите от сферата на обслужването, предаде БГНЕС.

Епидемията в Ню Йорк е в спад, забавяне и в Италия

Още рано сутринта гражданите на страната напълниха мебелните салони и магазините за строителни материали, като спазваха всички мерки за безопасност, с поставени защитни маски и поддържайки съответната дистанция.

Според плана на правителството, тази седмица се отварят магазините за градински принадлежности, обектите за технически преглед и обслужване на автомобилите и велосипедите, химическото чистене и малките работилници.

Отворени са от днес и тенис-кортовете и игрищата за голф, както и автобусните линии за организиран транспорт на работниците.

Очаква се скоро да бъдат отворени и фризьорските и козметичните салони.

До отслабването на ограничителните мерки се стигна, след като от Националния институт за обществено здраве представиха информация, че броят на заразените с коронавирус е намалял.

Успоредно с това от днес в страната започва масово тестиране на гражданите, за да добият здравните власти реална представа за разпространението на COVID-19. Планира се през следващите дни да се изследват 3 000 души на случаен принцип – по 10 от всички 300 общини. Списъкът ще бъде изготвен от Държавния статистически институт и ще бъдат обхванати всички здрави лица, без значение от пола и възрастта. Целта на изследването е да се добие по-ясна представа за разпространението на коронавируса, което ще помогне на властите при вземането на решения за динамиката на премахването на наложените досега ограничения.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Сърбия гражданите над 65 години, които досега можеха да излизат от домовете си само веднъж на седмица, ще могат да го правят три пъти седмично от утре, във вторник, петък и неделя. Между 18 ч. и 1 ч. сутринта те ще могат да отидат на разходка за половин час, до шестстотин метра от местожителството си.

От вторник, 21 април, работодателите имат право да работят в областта на предоставянето на услуги, като автосервизи и сервизи за автомобилни гуми, обущари, шивачи, химическо чистене, шофьорските школи и работодатели в търговията на дребно. - книжарници, търговци на моторни превозни средства, велосипеди, морски и технически стоки, строителни материали.

Правителството призова работодателите в строителството (и високо, и ниско строителство) да продължат да работят с пълен капацитет от утре, 21 април. Всички те са задължени да осигурят защитни средства на работниците, а работата трябва да се извършва При спазване на дистанция един от друг.

Тези, които все още не могат да продължат работата си, са обектите, чиято работа включва събиране на голям брой хора, например магазини, разположени в търговски центрове. Също така работата на тези дейности, които включват близък физически контакт, все още не е позволена, така че фризьорските салони, салоните за красота, фитнес залите и фитнес центровете да останат затворени.

В изявлението на правителството се подчертава, че работата в съоръженията, където работата е разрешена от утре, може да се извърши само при спазване на всички мерки за защита и използване на дезинфектанти и предпазни средства - маски и ръкавици.

Отвориха плажовете в Сидни заради ниския брой заразени

В Норвегия от днес е отменена забраната за пътуване до вили и летни къщи.

Детските градини отворят отново, след като бяха затворени преди повече от месец заради коронавирусна епидемия в страната. 

Броят на случаите на заразяване с новия коронавирус в Норвегия се е увеличил с 84 - до 7 068 души. През последните дни увеличението на броя на новите заразени е стабилно и възлиза на около сто души за денонощие. В страната жертвите са 164, 148 са хоспитализирани като техния брой също намалява.

"След 1 май започва процес за нормализиране на обстановката в Македония", написа премиерът на Северна Македония Оливер Спасовски в страницата си във Facebook.

„Подготвяме сериозен план след първомайските празници да започне възстановяването на нормалния живот”, написа той и предупреди, че процесът няма да е бърз, нито нещата ще се случат веднага.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Животът в Китай бавно, но сигурно се нормализира след повече от два месеца строга карантина.

В китайската столица бяха отворени 73 основни туристически обекта, включително няколко участъка от Великата китайска стена. Всички тези обекти са на открито - и представляват около 30% от туристическите атракции на града.

Не само Пекин се опитва да насърчи хората да бъдат по-активни. Шанхай ще започне кампания за пазаруване през нощта, която ще продължи през май и юни, като магазините ще удължат работното си време до полунощ.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама